Obeležen 8. april, Medjunarodni dan Roma

U Opštini Bački Petrovac

192

U ponedeljak (08.04.) povodom Međunarodnog dana Roma koji se svuda u svetu obeležava, on je obeležen i u Opštini Bački Petrovac. Ovim činom je otpočela i realizacija prve aktivnosti Lokalnog akcionog plana za obrazovanje Roma za 2024. godinu.


Na prvom svetskom kongresu Roma u Londonu 1971. godine za sve pripadnike romske nacionalne zajednice u svetu je ozvaničen naziv Rom – što znači čovek, utvrđena je romska zastava kao i Himna Đelem, Đelem.

Prema preporuci od Pokrajinske Vlade AP Vojvodine u 12:00 je podignuta romska zastava na jarbol Opštine Bački Petrovac. Prilikom podizanja romske zastave bili su prisutni: Dragan Krčmar – zamenik predsednika Opštine Bački Petrovac, Jelena Sarač- šef kabineta predsednice Opštine Bački Petrovac, koordinatorka Kancelarije za romska pitanja Danijela Bogdanović i predsednik udruženja Roma Bački Petrovac – Miroslav Necić uz prisustvo lokalnih medija.

Program radionice sa decom najavljen je od 13h u prostorijama Dečijeg kreativnog centra “Prijatelji dece” u Magliću, gde će vaspitači i edukatori raditi sa decom: likovne, poetske i govorne radionice.

Od oktobra 2023. godine u OŠ “Jan Amos Komenski” u Kulpinu zvanično je počeo da se izučava i romski jezik sa elementima nacionlane kulture, što je značajan segment za očuvanje kulturnog identiteta romskog naroda.

Koordinatorka Kancelarije za romska pitanja je čestitala svim pripadnicima romske nacionalne zajednice ovaj dan i poželela im bolju integraciju i participaciju, predviđenu Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji do 2030.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde