Ocene iz vladanja sada ulaze u prosek

Šta to znači za škole i učenike?

78

Đaci će na kraju školske godine imati ocenu više u odnosu na polugodište, i to iz vladanja. Ova ocena ulazi u prosek. To je novina za đake nižih razreda osnovne škole i učenike petog razreda. Od šestog, pa nadalje i do sada su na kraju godine učenici dobijali numeričke ocene, piše Euronews Srbija.


Brojčano ocenjivanje vladanja i ulazak ocene u prosek deo su mera koje je Ministarstvo prosvete usvojilo kako bi smanjilo nasilje u školama.

Pravilnicima je definisano na osnovu kojih kriterijuma se formira ta ocena.

Ocenu – primerno vladanje (5) dobija učenik koji se ističe u izvršavanju školskih obaveza koje se odnose na nastavu, poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, konstruktivno rešava konflikte u vršnjačkoj populaciji, s poštovanjem i uvažavanjem se odnosi prema zaposlenima u školi, poštuje školsku imovinu i ima aktivan odnos prema očuvanju i zaštiti životne sredine.

Kako piše Euronews Srbija, ocenom vrlo dobar (4) ocenjuje se učenik koji uglavnom izvršava i ispunjava školske obaveze, uglavnom poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, ima korektan odnos prema drugim učenicima, konstruktivno rešava konflikat u vršnjačkoj populaciji, ima korektan odnos prema zaposlenima u školi, preuzimaju odgovornost za svoje postupke i koriguje svoje ponašanje nakon opomene, ima korektan odnos prema školskoj imovini i imovini drugih, čuva životnu sredinu.

U knjižicama će imati ocenu dobar (3), đaci kod kojih povremeno postoje situacije kada ih je potrebno opominjati na izvršavanje školskih obaveza, delimično poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, povremeno postoje situacije kada ga je potrebno opominjati na obaveznost korektnog ponašanja prema učenicima. Trojkom iz vladanja ocenjuju se i đaci koji nemaju uvek korektan odnos prema zaposlenima u školi, povremeno pokazuje nemar prema školskoj imovini i imovini drugih, povremeno pokazuje nemar prema životnoj sredini.

Ocena zadovoljavajući (2) rezervisana je za učenike koje je potrebno učestalo opominjati na izvršavanje školskih obaveza, minimalno poštuje pravila ponašanja i mere bezbednosti, učestalo ga je potrebno opominjati na obaveznost korektnog ponašanja prema učenicima, ne poštuju i ne uvažavaju zaposlene u školi, ne čuvaju školsku imovinu i imovinu drugih, pokazuju nemar prema očuvanju životne sredine.

Vladanje je nezadovoljavajuće (1) ukoliko učenik i pored opomena i pojačanog vaspitnog rada ne izvršava školske obaveze koje se odnose na nastavu, ne poštuje pravila ponašanja i ne pridržava se mera bezbednosti, pored opomena učestalo krši pravila korektnog ponašanja prema učenicima, ugrožava i povređuje prava zaposlenih u školi, ne prihvata odgovornost za svoje ponašanje, pokazuje destruktivno ponašanje prema školskoj imovini i imovini drugih, pokazuje destruktivno ponašanje prema životnoj sredini.

Učenik koji neopravdano izostaje sa nastave u toku školske godine, ocenjuje se pojedinačnom ocenom iz vladanja. Za osam neopravdanih časova dobija 4, za neopravdanih 15 časova- 3, ukoliko u dnevniku ima 25 neopravdanih časova dobija 2, a sa 26 i više neopravdanih časova dobija 1.

Razred se može završiti i sa jedinicom iz vladanja. Za jedinicu iz vladanja nema popravnog u avgustu kao za druge predmete, ali ta jedinica značajno smanjuje prosek učenika.

Goran Petrović, direktor OŠ „Lazar Savatić“ iz Zemuna kaže da su odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja – ZOSOV-a i Pravilnik o ocenjivanju morali da ugrade u interni statut svake škole.

„Ima tu nekih stvari koje se u praksi sad vide, pogotovu što se tiče esDnevnika koji nije u potpunosti kompatibilan sa tim pravnim aktima. Ocena iz vladanja na kraju školske godine nije aritmetička sredina, već procena odeljenskog starešine kakvo je ponašanje učenika. Prošao je prvi klasifikacioni period (tromesečje) i već svi imaju po jednu ocenu iz vladanja“, priča Petrović.

Takođe, smatra da će novi način ocenjivanja, značiti i niže ocene iz vladanja nego što je to bilo ranije.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde