Od srede ekstremno toplo

Nagli iskorak u tropske vrućine najteže podnose hronični bolesnici

Kao što su meteorolozi prethodnih dana i najavljivali, nakon prijatnije temperature, vratile su nam se tropske vrućine. Nagle promene vremena najteže su podneli srčani bolesnici, povećao se broj pokušaja samoubistava, a na putevima je bilo više saobraćajnih nezgoda. 

Od početka ćudljivog jula, izmenjale su se sve meteorološke prilike i neprilike, a nagle temperaturne skokove, sa 15 na 35 stepeni, malo ko je dobro podneo.

Nagli iskorak u tropske vrućine, najteže su podneli hronični bolesnici. Telefoni Kol-centra Hitne pomoći u Novom Sadu neprestano su aktivni, od 400 poziva dnevno, lekari na terenu obave oko 150 intervencija.

„Primećuje se po broju saobraćajnih akcidenata, trauma na ulicama Novog Sada i okoline, nešto češće se javljaju psihijatrijski pacijenti, koji izuzetno loše tolerišu visoke temperature, nešto je veći broj sklonosti ka suicidima“, rekao je dr Zoran Krulj, portparol Zavoda za hitnu medicinu u Novom Sadu.

Olujni vremenski uslovi praćeni su magnetnim pražnjenjem koje neminovno dovodi do osećaja nervoze, glavobolje pa i do toplotnog udara. Ovo je pogodan period i za srčane probleme, pre svega infarkt.

„Imamo naprasnih srčanih smrti, i mi smo imali jednu naprasnu smrt kod momka od 21-ne godine“; dodao je Krulj.

Nagla promena vremena utiče i na razvoj bakterija i virusa, te su ambulante pune i ljudi sa simptomima upale pluća, nakon boravka u bazenima i previše rashlađenim prostorijama.

„Ove godine smo imali više sinkopa, gubitaka svesti, više epileptičnih napada zbog neuzimanja dovoljnih količina tečnosti, i obroka, imali smo kolapsna stanja na javnim mestima“, naglasio je Krulj.

Jedno od javnih mesta na kojima će lekari i medicinsko osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dežurati sve vreme predstojećeg festivala Egzit je i Petrovaradinska tvrđava. Kao i prethodnih godina, na više punktova u okviru tvrđave, svi posetioci će moći da potraže pomoć u slučaju nezgode ili pogoršanja opšteg stanja.

Pred nama je još jedan tropski talas

Pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Jutarnja temperatura od 15 do 23 stepeni, najviša dnevna od 33 do 37 stepeni, u glavnom gradu do 35. Od srede do kraja sledeće sedmice i do 40 stepeni.

U brdsko-planinskim predelima, uz lokalni razvoj oblačnosti, moguća je retka pojava kratkotrajne kiše. Vetar slab, promenljiv.

Najniža temperatura od 15 do 23, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Jul je tradicionalno natopliji mesec u godini, a ovaj je usledio posle najtoplijeg juna u Srbiji još od sredine prošlog veka. Bilo je čak tri stepena toplije.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde