Održane Vidovdanske svečanosti 2022. u Bačkom Magliću

1474
Foto: Opština Bački Petrovac

BAČKI MAGLIĆ – Vidovdanske svečanosti predstavljaju seosku slavu koja se održava svake godine na Vidovdan 28. juna u Magliću. To je verski praznik koji slavi Srpska pravoslavna crkva u čast istorijskog događaja iz 1389. godine, kada je u Kosovskoj bitki poginuo knez Lazar.


Već tradicionalno Vidovdanske svečanosti su obeležene i ove godine brojnim manifestacijama verskog, kulturnog i sportskog karaktera koje su činile program izuzetno bogatim

Ove svečanosti započete su protekle nedelje u sportskom duhu i to međunarodnom Vidovdanskim turnirom u fudbalu čiju organizaciju potpisuje FK “Maglić”. Na ovom turniru učestvovalo je 52 ekipa a kroz ceo turnir prošlo je 780 malih fudbalera uzrasta od 8 do 12 godina. Pored ekipa sa teritorije naše opštine učešće su uzela deca iz drugih gradova, Beograda, Novog Sada, Sombora itd. Kao i svake godine na ovom turniru učestvovali si ekipe iz Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija FK “Rudar” iz Kosovske Mitrovice, dece iz Republike Srpske i FK “Mladost” iz Laktaša kao i tri ekipe iz Republike Hrvatske iz mesta Trpinja, Markušice i Vukovara.

Veliko učešće na organizaciji celokupne manifestacije su uzeli i udruženja iz Maglića, Udruženje žena Maglića, Udruženje penzionera, LD „Fazan“, USR „Ribolovac“, Asocijacija biciklista „VihorMG“. Kao i svake godine, najveći aplauz otišao je Kulturno umetničkom društvu „Đura Jakšić“ iz Maglića za predivan koncert u centru Maglića.

Po završetku kulturno umetničkog programa usledilo je zabavno veče na trgu u Magliću.


Vidovdanské slávnosti 2022.

Vidovdanské slávnosti sú dedinská slávnosť, ktorá prebieha každoročne na Vidovdan 28. júna v Maglići. Je to náboženský sviatok, ktorý oslavuje Srbská pravoslávna cirkev na počesť historickej udalosti z roku 1389, keď v kosovskom boji zahynul knieža Lazar.

Už tradične tieto slávnosti sa zaznamenávajú početnými manifestáciami náboženského, kultúrneho a športového charakteru, ktoré aj tohto roku značne obohatili program osláv.
Slávnosti sa začali už minulý týždeň v športovom ovzduší medzinárodným vidovdanským futbalovým turnajom v organizácii FK Maglić. Zúčastnilo sa ho 52 tímov počítajúcich 780 malých futbalistov vo veku 8 až 12 rokov. Vedľa tímov z územia našej obce na turnaji účinkovali aj deti z iných miest, z Belehradu, Nového Sadu, Sombora adť. Ako každý rok, tak i tentoraz účasť mali aj tímy z Autonómnej pokrajiny Kosova a Metóchie, FK Rudar z Kosovskej Mitrovice, deti z Republiky Srbskej a FK Mladost z Laktaša a tri tímy z Republiky Chorvátsko z miest Trpinja, Markušice a z Vukovaru.

Vo veľkej miere sa na organizácii celkovej manifestácie podieľali aj združenia z Maglića, a to Spolok žien z Maglića, Združenie dôchodcov, Poľovnícky spolok Fazan, Združenie športových rybárov Ribolovac, Asociácia cyklistov VihorMG. Ako každý rok aj tento raz najväčší potlesk patril Kultúrno-umeleckému spolku Ðuru Jakšića z Maglića za prekrásny koncert v centre osady.

Po ukončení kultúrno-umeleckého programu nasledoval zábavný večer na námestí v Maglići.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde