Oprez! Kruži opasna sajber prevara, ovu poruku ne otvarajte!

Traže radnike, nude zaradu i do 20.000 dinara na dan, uzbuna dignuta čak i u Španiji

99
FOTO: PRINTSCREEN, OZRIMOZ / SHUTTERSTOCK / RINGIER

Poslednjih dana SMS poruke sa istim sadržajem stigle su na mobilne telefone brojnih građana Srbije, a kako se osnovano sumnja reč je o još jednoj opasnoj sajber prevari zbog koje je čak i Španija digla uzbunu.


„Pozdrav, ja sam iz HR odeljenja TikTok-a i pišem vam ovaj pismo. Nama treba 100 onlajn radnika sa platom od 6.000 do 20.000 RSD po danu. Možete se priključiti u slobodno vreme. Ako ste zainteresovani, molim vas kontaktirajte nas na ovom WhatsApp: https//wa.me/381611384971?aSg=HUDXIY69dM, broju. Ako sada pišete, dobićete bonus od 300 RSD. Čekamo vas…!!!“, glasi poruka.

Srbima poruke stigle sa pozivnih brojeva Meksika i Laosa

Mladić iz Beograda, čije je ime poznato redakciji, ovu poruku je dobio u trenutku kada je bio na aerodromu „Hitrou“ u Londonu. Poruka je mladiću pristigla sa broja telefona: +52 81 4247 9529. Pozivni broj +52 je za državu Meksiko.

I Španci u strahu

Španska potrošačka grupa izdala je upozorenje o novoj prevari u kojoj se prevaranti predstavljaju da su zaposleni u odeljenju za promociju TikTok-a, te nude lažne poslove.

Kako piše „Sur“, žrtve dobijaju SMS poruku koju je navodno poslalo „TikTok odeljenje za promociju“ u kojoj navode da da traže „5.000 honorarnih radnika“, obećavajući dnevnu platu od 50 evra. Novozaposleni će odmah dobiti 5 evra.

– Rad je veoma jednostavan i nema vremenskih ograničenja. Možete se pridružiti iz bilo koje zemlje ili regiona sa pristupom TikTok-u. Možete raditi i od kuće – navode sajber kriminalci u poruci, piše „Sur“.

Da bi dobili više informacija o ovoj ponudi posla, kao što su detalji o platama, od ljudi se zatim traži da pristupa linku ka veb lokaciji.

– Broj kontakta koji šalje poruku je +648 43 40 14 – navodi španska potrošačka grupa.

Saveti za izbegavanje prevare

Ova potrošačka grupa preporučuje da građani budu oprezni sa ponudama za posao sa malo zahteva a visokom platom, kao i da uvek provere da li kompanija postoji.

– Nikada ne vršite transfere ili bilo koje druge bankarske aktivnosti na nepoznate račune ili brojeve – upozorila je grupa potrošača.

Kako kažu, ukoliko je neko žrtva potrebno je da se odmah obrati banci, kao i da podnese prijavu policiji uz dokaze o razgovoru sa sajber kriminalcima i potvrdom o izvršenim bankovnim transferima.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde