Orasima protiv infarkta

Postoji mnogo faktora koji mogu uzrokovati srčani udar, ali na jedan od njih možete da utičete - to je pravilna i uravnotežena ishrana

1090
Foto: Pixabay

Loše prehrambene navike mogu dovesti do visokog rizika od moždanog udara. Kako biste živeli kvalitetnije i zdravije i umanjili tu mogućnost, smanjite unos namirnica s visokim udelom masti i holesterola, kao i prerađene, slatke i slane hrane.


U dnevnu ishranu uvrstite više voća i povrća bogatih antioksidansima kao i celovite žitarice.

1. Pasulj i grašak

Dobar su izvor belančevina i vlakana koji pomažu kod snižavanja holesterola i visokog krvnog pritiska koji su česti krivci za moždani udar. Imaju visok udeo folne kiseline koja je dobra u zaštiti mozga.

[wonderplugin_slider id=179]

 

2. Orašasti plodovi i semenke

Još jedan odličan izvor folne kiseline su semenke i orašasti plodovi. Možete ih koristiti kao dodatak jogurtu i ovsenim pahuljicama. Slobodno pospite malo semenki i po salati. Bademi, orasi, lanene semenke, čia semenke, suncokretovo i susamovo seme, bogati su zdravim mastima, posebno omega-3 masnim kiselinama.

3. Riba

Odličan je izvor omega-3 masnih kiselina. Posebno se ovde ističu losos, tunjevina, sardina i skuša. Preporučljivo je jesti dve porcije ribe nedeljno po 140 grama.

4. Celovite žitarice

Ovas, integralni pirinač, ječam, proso, kinoa – samo su neke celovite žitarice koje biste trebali da uključite u svoju ishranu ako želite da značajno smanjite rizik od moždanog udara. Dobro je jesti i testeninu od celovite pšenice. Na osnovu brojnih studija, dijeta bogata celovitim žitaricama može smanjiti rizik od moždanog udara za čak 30 do 36 posto. Osim toga, žitarice su dobre i u borbi protiv drugih zdravstvenih stanja poput gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti.

[wonderplugin_slider id=136]

 

5. Hrana bogata kalijumom i magnezijumom

Kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska, a on je jedan od faktora rizika moždanog udara. Iako su banane vrlo popularan izvor kalijuma, možete ga dobiti i iz spanaća, avokada i slatkog krompira. Vaša redovna ishrana takođe bi trebalo da se sastoji od hrane koja sadrži dobre količine magnezijuma jer upravo ovaj mineral pomaže u sprečavanju pojave ugrušaka u krvi. Magnezijuma u hrani ima u celovitim žitaricama, zelenom lisnatom povrću, pasulju i u orašastim plodovima.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde