Otkrivena bista grofa Andreja Hadika

Grof Andrej Hadik je veoma značajna ličnost u Bačkom Petrovcu, kao i u evropskim krugovima

668
Foto: Opština Bački Petrovac - Obec Báčsky Petrovec

U sredu 21.12. u porti katoličke crkve u Bačkom Petrovcu realizovano je svečano otkrivanje biste u čast grofa Andreja Hadika.


Grof Andrej Hadik je veoma značajna ličnost za savremenu istoriju i razvoj ne samo Futoga i ovog dela nekadašnje velike i moćne monarhije, već i kao značajna ličnost u evropskim krugovima.
Hadik je na područje južne Bačke došao sa visokim titulama stečenim u ratnim pohodima na evropskim ratištima, pre svega u borbama protiv Turaka, i kao predsednik Dvorskog ratnog saveta i „čovek od poverenja“ carice Marije Terezije.
Za Bački Petrovac je značajan i kao osnivač hmelјarstva, koji je pre 250 godina doneo prve sadnice hmelјa u Bačku, odnosno Bački Petrovac. Upravo zbog ove godišnjice je otkrivena ova bista u Bačkom Petrovcu, centru hmelјarstva Vojvodine.
Udruženje za muzejsku agrarnu baštinu – Polјoprivredni muzej iz Kulpina, zajedno sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, uz saglasnost Subotičke katoličke biskupije i zahvalјujući Kancelariji za Slovake koji žive u inostranstvu iz Slovačke Republike, pokrenulo je 2015. godine višegodišnji projekat pod nazivom „Grof Hadik-život i delo“. U okviru ovog projekta urađeni su konzervatorsko–restauratorski radovi na Hadikovom portretu i originalnom šeširu sa prezentacijom, objavlјene su dve knjige, a u poslednje dve godine su se angažovali na izradi biste grofa Andreja Hadika, osnivača hmelјarstva u Vojvodini.
Bistu su otkrili Prof.dr. Jan Kišgeci zajedno sa predsednicom Opštine Bački Petrovac Jasnom Šproh.
Odhalená bustu grófa Andrea Hadíka

Dňa 21. decembra na nádvorí katolíckeho kostola v Báčskom Petrovci bolo slávnostné odhalenie busty grófa Andrea Hadíka.

Gróf Andrej Hadík je veľmi dôležitá osobnosť pre novodobú históriu a rozvoj nielen Futogu a tejto časti bývalej rozľahlej a silnej monarchie, ale aj ako veľmi významná osobnosť v európskych kruhoch. Hadík prišiel do oblasti južnej Báčky s vysokými titulmi získanými vo vojnových ťaženiach po európskych bojiskách ako predseda Dvorskej vojnovej rady a „dôveryhodný muž“ cisárovnej Márie Terézie.

Pre Báčsky Petrovec je významný ako zakladateľ chmeliarstva, ktorý pred 250 rokmi priniesol do Báčky a Báčskeho Petrovca prvé sadenice chmeľu. Práve preto sa busta dnes odhalila v tomto stredisku vojvodinského chmeliarstva.

Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo – Poľnohospodárske múzeum v Kulpíne so súhlasom Subotického katolíckeho biskupstva a vďaka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí zo Slovenskej republiky ešte v roku 2015 začalo s viacročným projektom pod názvom Gróf Hadík, život a dielo. V rámci projektu bola vykonaná reštauráciu a konzerváciu Hadíkovho portrétu a klobúka, vydané boli dve knihy a v posledných dvoch rokoch sa podieľali na vyhotovení busty Andreja Hadíka, zakladateľa chmeliarstva vo Vojvodine.

Bustu odhalili Prof.Dr. Ján Kišgeci spolu s predsedníčkou Obce Báčsky Petrovec Jasnou Šprochovou.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde