Ove subote (27.07) ne propustite žurku na Floridi uz obalu Dunava

Ove subote, 27. 7. 2019. malo dalje od grada, na obali dunava, sa početkom u 22 časa, u kompleksu Čarde Florida dešava se prvo izdanje žurki pod nazivom Sanctum.rs. Ova ekipa je odlučna u pokušaju da izgradi alternativnu scenu u našem gradu, a shodno tendencijama odlučili su da prvo izdanje posvete upravo ovom muzičkom pravcu. Okupili su dobro poznate izvođače i DJ-eve sa ove scene i upotpunili ih lokalnom podrškom.


Trap scena u Srbiji – Šta je, odakle dolazi i kuda vodi?

Proteklih godina svedočimo trendu nadogradnje i urbanizacije muzičkih žanrova koje smo do sada poznavali, kako u svetu pa tako, blagovremeno i kod nas.
Posle pop-a, rocka i fenomena elektronske plesne muzike na red je došla i evolucija hip-hopa tj repa. Mladji brat ovog pravca, poznat pod nazivom TRAP izuzetno je zastupljen poslednjih godina u klubovima, na festivalima i žurkama širom sveta.

Trep muzika je nastala na američkom jugu prvo kroz beatove DJ-eva, a onda zahvaljujući MC-jevima poput Gucci Mane-a koji je kroz godine osvojio status enfant terrible hip-hopa. To je talas koji je krenuo početkom novog milenijuma, da bi do 2010. pukao toliko da je pravio podžanrove poput Drill-a u Čikagu. Iste godine je postao popularan u krugovima elektronske muzike i pokazao se kao zahvalan za semplovanje, a onda je par godina kasnije maltene postao sinonim za rep kao takav, i nalazio se na albumima Miley Cyrus i Lady Gage.

I pored sve ekspanzije koju je trep doživeo, njegova najbolja izdanja se i dalje nalaze na malim etiketama i DIY mikstejpovima, koji su bili i ostali osnovno interesovanje pravih fanova, odnosno purista žanra. U tom smislu „čistog“ trepa se izdvaja ekipa Brick Squad iz Atlante (Gucci Mane, Waka Flocka, Wooh da Kid, OJ Da Juiceman…) i Glory Boys Entertainment koji čine Chief Keef i njegovi pajtaši Fredo Santana, Lil Reeese, SD, Lil Durk i drugi. Bitno je pomenuti i Young Chop-a, producenta koji je pomogao da se definiše drill izraz. Sto se tiče dalje ekspanzije trepa treba pomenuti da je on našao put i do veličina poput Lil Wayne-a, Jay Z-a i Kanye West-a, pa čak i do velikih pop zvezda, odnosno Beyonce, Rihanna-e i Drake-a.

Imena koja su skapirala ovaj muzički pravac kod nas bili su:

Unija, Fox, Nigros, Ziplok, Juice, Kojot, Struka, Mimi Mercedez, Furio Đunta, Rimski, Corona, Bombe Devedesetih

Međutim, nije dovoljno samo da nekolicina starih muzičara i onih koji tek grade svoje karijere skapiraju trap kako bi on bio tu gde je danas, veliku ulogu je svakako odigrao Bassivity studio koji danas ima najviše izdanja ovog muzičkog pravca i ultra popularni bitmejker Coby.

Pioniri zaslužni za veliku popularnot trepa:

Kukus Klan, Senidah, Hazze, Surreal, Klinac, High5, Krešo Bengalka, Vojko V

Kao i DJ ekipe koje su uložile vreme i trud da popularizuju sve ovo lokalno:

Vatra, Cake Beats, FAM

Daleko od toga da je ovaj pravac ikako mogao da zaobiđe i naš grad, neki od sugrađana se sećaju dešavanja u Muzeju Grada 2013. kada su se prvi put okupili predstavnici Drum and Bass pa i Trap scene. Krajem prošle godine pojavile su se i žurke pod nazivom „Slađana“ koje su maksimalno zastupale ovaj muzički pravac, a nedavno i ekipa pod nazivom „Hive“ koja je počela da snima svoju muziku.

Ove subote, 27. 7. 2019. malo dalje od grada, na obali dunava, tačnije u kompleksu Čarde Florida dešava se prvo izdanje žurki pod nazivom Sanctum.rs. Ova ekipa je odlučna u pokušaju da izgradi alternativnu scenu u našem gradu, a shodno tendencijama odlučili su da prvo izdanje posvete upravo ovom muzičkom pravcu. Okupili su dobro poznate izvođače i DJ-eve sa ove scene i upotpunili ih lokalnom podrškom. Prenosimo Vam više informacija o njima u nastavku:

Sanctum /lat.-Utočište…

…označava svako mesto na koje se odlazi kako bi se izbeglo nasilje, neprijatelji ili elementarne nepogode, odnosno mesto na kome se može očekivati veći stepen sigurnosti.

Prvo izdanje serijala obeležiće žanr kojem nije trebalo dugo da se uvuče u sve pore društva i obeleži NOVI TALAS.

-NUMERO je trećina dobro poznatog trap sastava HAZZE jedan je od pionira ovog muzičkog pravca. Iza njega su nastupi na svim eminentnim festivalima u regionu i žurke u desetinama klubova. Sa pesmom „Gran Turismo“ privukao je i zadržao oči publike i svetla reflektora na svom radu.

-GERUM se pojavljuje na našoj sceni relativno skoro sa sjajnim EP na Hazze kanalu i kolaboracijama sa Swanom i Kimmv-om koji je takođe predstavnik poznatog HAZZE kolektiva.

-HIVE čini nekoliko izvođača koji su se nedavno pojavili na domaćoj sceni i svojim pesmama, vrlo brzo dobili pažnju lokalne publike. Kao pokretači lokalne trap scene zaslužni su za ekspanziju publike i hajpa. Ovaj događaj je ujedno i njihovo premijerno pojavljivanje.

DJs:

Batana  (NS)

Pirinac (ZR)


C E N A  K A R T E:

300 rsd do ponoci

400 rsd posle ponoci

Karte su dostupne isključivo na ulazu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde