Pamätný Deň zahraničných Slovákov 2024

Pamätný Deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda

31

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí pozýva verejnosť na tradičné oslavy pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí, ktoré sa aj tento rok uskutočnia v bratislavskom Sade Janka Kráľa v piatok 5. júla 2024.

Okrem štátnych predstaviteľov a predstaviteľov úradu sa ceremónie slávnostného kladenia kvetov zúčastnia aj zahraniční Slováci z celého sveta. Slávnostná ceremónia kladenia kvetov k základnému kameňu Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa uskutoční 5. júla 2024 od 10:00 v centre Sadu Janka Kráľa v mestskej časti Petržalka.

Počas ceremónie sa predstaví so svojím hudobným programom Mládežnícky dychový orchester zo Slovenského Komlóša (Maďarsko) – držiteľ ceny Pro Cultura Slovaca 2024 za prínos v oblasti hudobného umenia, Anna Hrabčáková Hradský zo San Diega (California, USA) a operný sólista Ivan Ožvát zo Slovenska.

Pamätný Deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda – 5. júla, oslavujeme ho už od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V roku 2000 bol 5. júla v centre Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke osadený 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu, ktorý darovali krajania z Maďarska. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho pamätníka slovenského vysťahovalectva a zahraničných Slovákov stal miestom pripomenutia si krajanov žijúcich za hranicami Slovenska.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde