Počelo objavljivanje imena poslodavaca koji su zapošljavali na crno

1287

Na sajtu Ministarstva za rad objavljena su imena dvadeset i jednog poslodavca koji su radili protivzakonito.


Spisak onih koji su zapošljavali ljude na crno ili im firme nisu registrovane ažuriraće se redovno posle svakog inspekcijskog nadzora. Trenutna lista je rezultat vanrednih inspekcijskih nadzora sa beogradskih gradilišta.

Prema podacima dostupnim na sajtu Ministarstva, najviše radnika koji nisu imali nijedan papir u ovoj kontroli zapošljavale su beogradske firme „Armart 011“ i samostalna zanatska radnja „L.U.K.A.D.“. Inspektori su kod njih pronašli po sedam neprijavljenih radnika. Svi ovi poslodavci registrovani su u Agenciji za privredne registre, ali su se i pored toga bavili nelegalnim poslovima.

S druge strane, bilo je i onih koji su imali radnike, gradilišta, sklopljene poslove, a da im firme zvanično u papirima ne postoje.

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da objavljivanje imena nesavesnih poslodavaca neće imati mnogo efekta, već da bi nadležni morali da pojačaju inspekcijske kontrole.

[wonderplugin_slider id=26]

 

„Kada bi na terenu imali veći broj inspektora i drugačije organizovali njihov rad, mislim da bi rezultati bili mnogo bolji“, kaže sagovornik „Novosti“. „Kada se dese ovakve stvari trebalo bi odmah oduzeti licencu i dozvole za rad firmama koje su umešane. Država prećutno dozvoljava pojedinim poslodavcima da krše zakon“, zaključuje Mihajlović.

Podsetimo, ovakva mera je uvedena nakon što je na gradilištu u Beogradu poginuo radnik iz Kraljeva koji je radio na crno. U međuvremenu, građevinski inspektor obustavio je radove na gradilištu u Ulici kneza Miloša gde je 29. avgusta radnik poginuo.

„Neposredno po saznanju da se na gradilištu dogodila nesreća sa smrtnim ishodom, građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je inspekcijski nadzor i utvrdio da investitor poseduje građevinsku dozvolu i potvrdu o prijavi radova izdate od Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, ali da nije obezbeđen zakonom propisan projekat za izvođenje, vezano za izvedene radove na gradilištu kao i da se ne vrši propisano osmatranje tla i objekta“, navedeno je u saopštenju.

Građevinski inspektor će uputiti prijavu Inženjerskoj komori Srbije.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde