Podela udžbenika učenicima romske nacionalnosti u opštini Bački Petrovac

Osnovne škole u Kulpinu, Gložanu, Bačkom Petrovcu i Magliću, posetile su predsednica opštine Bački Petrovac Viera Krstovski i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović

U utorak (03.09.), osnovne škole u Kulpinu, Gložanu, Bačkom Petrovcu i Magliću, posetile su predsednica opštine Bački Petrovac Viera Krstovski i pokrajinska poslanica Jelena Jovanović.


Ovu posetu upriličili su i nastavnik romskog jezika i predstavnik Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine, Romeo Mihajlović, koordinator Kancelarije za romska pitanja Opštine Bački Petrovac, Danijela Bogdanović i predsednik udruženja Roma Bački Petrovac, Miroslav Necić, a događaju se pridružio i predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo, Stevan Jovanović. Goste su ljubazno primili i ugostili direktorka osnovne škole „Jan Amos Komenski“ Milina Grnjova sa svojim nastavnim osobljem.

Prilikom ove posete, podeljeni su udžbenici, učenicima romske nacionalnosti. Predsednik Romskog kulturnog centra Pančevo, Stevan Jovanović je za početak ove školske godine obezbedio i školski pribor za učenike koji je uručen deci.

Istog dana je izvršena podela udžbenika i u preostale 3 osnovne škole u Gložanu, Bačkom Petrovcu i Magliću.

Ove školske godine 2024/25, u osnovno – školskom sistemu je upisano 28 učenika romske nacionalnosti, a u celokupni obrazovni sistem Republike Srbije, iz opštine Bački Petrovac je uključen 51 učenik romske nacionalnosti.

  1. OŠ „Jan Amos Komenski“, Kulpin – 14 učenika
  2. OŠ „Jan Čajak“, Bački Petrovac – 9 učenika
  3. OŠ „Jožef Marčok Dragutin“, Gložan – 3 učenika
  4. OŠ „Žarko Zrenjanin“, Maglić – 2 učenikа

U Predškolskoj ustanovi „Včielka“, u sve četiri mesne zajednice, je upisano četvoro dece, u srednje – školskom sistemu je upisano 18 srednjoškolaca, a na Elektro – tehničkom fakultetu je upisan jedan student romske nacionalnosti.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde