Používate stále kvapky do nosa, pretože máte upchatý nos? Ako zistiť, či ste závislí

Tí, ktorí používajú lieky na prechladnutie nosa v dôsledku alergie, môžu ľahko dosiahnuť opačný účinok

Foto: Canva

Počet ľudí trpiacich alergiami sa neustále zvyšuje a každý rok pribúda ľudí, ktorí trpia príznakmi sennej nádchy. Peľová sezóna sa začne až približne vo februári, ale alergény v interiéri môžu stále spôsobovať príznaky.


Prítomnosť domácich zvierat, plesní a roztočov domáceho prachu môže spôsobiť príznaky alergie v interiéri. V prípade respiračných alergií sú však zvyčajne prítomné aj iné príznaky a upchatie nosa nie je jedinou sťažnosťou.

Nádcha alebo alergia

Ak vás už niekoľko týždňov trápi nádcha, svrbenie očí a nosa, svrbenie hrdla, kýchanie, mali by ste navštíviť alergológa. Príznaky alergie sa dajú liečiť len správnymi prípravkami, ktoré sú dlhodobo bezpečné.

V opačnom prípade môžete očakávať vážnejšie komplikácie: nové alergie, príznaky astmy a nepríjemné vedľajšie účinky, ako napríklad závislosť od nosových kvapiek.

Závislosť na nosových kvapkách

Ak sa pokúsite liečiť dlhotrvajúce upchatie nosa doma pomocou nosového spreja alebo nosových kvapiek, ktoré sú osvedčené pri prechladnutí, môžete ľahko dosiahnuť opačný účinok.

Prípravky používané nad časový limit opísaný v príbalovom letáku môžu poškodiť nosovú sliznicu a paradoxne spôsobiť pretrvávajúce upchatie nosa.

Ak je príčinou upchatia nosa alergia, na zmiernenie obťažujúceho príznaku sa môže niekoľko týždňov alebo mesiacov bezpečne používať steroidný nosový sprej na predpis. Ak tak neurobíte, môže to viesť k chronickej sinusitíde, ktorá je príčinou upchatia nosa.

Chronický zápal

Zanedbané príznaky alergie môžu viesť k pretrvávajúcemu zápalu nosovej sliznice, ktorý môže vyústiť do chronickej sinusitídy.

Tá nemá charakteristické a intenzívne príznaky akútnej sinusitídy, ale pretrvávajúci zápal nosovej sliznice môže spôsobiť veľa dlhodobých ťažkostí. Okrem pretrvávajúceho upchatia nosa sa môže vyskytnúť zápach z úst, kašeľ, alebo dokonca nosové polypy v dôsledku dlhotrvajúceho zápalu.

Ak dlhodobo trpíte upchatým nosom, je správnym riešením zvážiť vyšetrenie uší, nosa a hrdla. V závislosti od príčiny môže byť na zmiernenie príznakov potrebná liečba liekmi alebo chirurgický zákrok.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde