Pravoslavna crkva u Kulpinu uskoro dobija novi izgled (VIDEO)

Za obnovu kupole bili su angažovani stručnjaci iz Rusije i Ukrajine

1874

KULPIN – Radovi na rekonstrukciji srpske pravoslavne crkve u Kulpinu privode se kraju. Do sada je postavljena nova kupola i krst, a pored toga biće obnovljen pod, fasada i krov. Završetak radova predviđen je za nekoliko meseci.


Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Kulpinu uskoro će dobiti novi izgled. Od kako su njeni ktitori porodica Stratimirović ovo mesto naselili sa 200 srpskih porodica iz Hercegovine, crkva nikad u potpunosti nije bila renovirana.

– Mi smo prošle godine imali jednu nesreću da je usred oluje u julu mesecu nama pao krst sa hrama, sa tornja i taj pad kao što posle Velikog petka dolazi vaskrsenje, tako da i posle ove naše tragedije, nesreće, desilo se vaskrsenje naše parohije – rekao je paroh Zoran Regodić.

Do sada je potpuno rekonstruisana kupola, ugrađena električna mreža i postavljen novi krst. Osim toga biće obnovljen pod, fasada i krov. Prilikom obnove kupole korišćen je bulat-pozlaćeni prohrom, pa su za tu namenu angažovani stručnjaci iz Rusije i Ukrajine.

– Za mene je posebno veličanstveno njihov trud i ljubav kako su oni pristupili tom jednom bogougodnom delu kao što je rekonstrukcija naše svetinje, pokazavši da nisu žalili ni truda, u najhladnijim danima su došli, radili su do kasno uveče što su i parohijani mogli da budu svedoci – rekao je paroh Zoran Regodić, koji se nada da će za nekoliko meseci, po izgledu jedinstvena crkva u regionu, biti otvorena za sve vernike.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde