Prazne ulice u Bačkom Petrovcu – Migracije uzimaju danak

Natalitet, migracije u inostranstvo i veće gradove pustoše manje opštine

484
Izvor: Vojvodina info/Foto: Vcesnak

Niska stopa nataliteta, visoka mortaliteta, migracije u Slovačku i ostale zemlje, doveli su do drastičnog smanjenja broja stanovnika u opštini Bački Petrovac, ali i ostalim opštinama u Vojvodini.


Sve više stanovnika Vojvodine odlazi u Slovačku na poslove za koje nije potrebna određena stručna sprema, niti poznavanje jezika, a agencije im obično nude smeštaj, organizovan prevoz i zarade od 500 do 900 evra mesečno. Uglavnom je reč o radu u proizvodnim pogonima, te kurirskim i magacinskim poslovima.

Većina učenika nakon što završe osnovnu školu nisu sigurni, šta žele dalje da upišu i čime se planiraju u budućnosti baviti. Iz tog razloga većina učenika upisuje gimnaziju u Bačkom Petrovcu gde dobijaju još četiri godine da se odluče koji fakultet će upisati i za koju struku će se odlučiti. Većina se onda sprema da ode na studije u Slovačku, jer žele otići od kuće, živeti u internatu, imati studentski život… Pored toga ulogu igra i mogućnost rada pored studiranja, jer Slovačka pruža posebna radna mesta za studente sa mnogim pogodnostima i jako fleksibilnim radnim vremenom.

Nakon školovanja i tolikog truda da usavrše jezik i da se snađu u novom mestu i državi ne planiraju da se vraćaju u Srbiju. Odmah nakon završetka fakulteta nalaze sebi poslove, kupuju automobile pa čak i nekretnine. Počinju da žive ispunjenim životom od samog početka.

Pošto Petrovčani odlično vladaju slovačkim i srpskim jezikom, uglavnom odmah nađu posao u radu sa strancima, konkretno sa kandidatima iz Srbije, da im obezbede sve uslove i da ih pripreme za rad. Takođe mogu da drže i časove slovačkog jezika osobama koje govore srpski, a koje žive i rade u Slovačkoj.

Na žalost, u Slovačkoj nije poznato da u Srbiji žive Slovaci, tako da ih Slovaci smatraju Srbima a u Srbiji ih smatraju Slovacima, tim povodom se ni tamo ne osećaju kao kod kuće. U Slovačkoj je već desetina hiljada ekonomskih migranata iz različitih zemalja, te se mogu čuti razna mišljenja domaćeg stanovništva. Takođe su prilično skeptični i rezervisani prema studentima i radnicima iz Srbije.

Teško je ne primetiti da se naši ljudi, koji odlaze, mahom zapošljavaju u automobilskoj industriji, ili u drugim velikim fabrikama i restoranima. Obično su ljuti što dolaze za boljim uslovima za život i spremni su da rade i za niže plate i dolaze na sva radna mesta.

Prema prvim rezultatima popisa stanovništva u Srbiji živi 6.690.887 stanovnika. To je za 6,9 odsto, odnosno 495.975 stanovnika manje od prethodnog popisa. U opštini Bački Petrovac, prema Popisu 2022. godine 11.361 stanovnika živi u ovoj opštini. Godine 2011. u opštini Bački Petrovac živelo je 13.302 stanovnika. Dakle, za 12,56 odsto manje od prethodnog popisa a iskustva zadovoljnih radnika u Slovačkoj ne pokazuju da će situacija u Bačkom Petrovcu ići na bolje.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde