Predsednica Gojković u Gložanu: Pokrajinska vlada će pomoći da se ublaži šteta od nevremena

Prema prvim procenama, olujnim nevremenom zahvaćeno je 2.820 hektara u Bačkom Petrovcu, odnosno 53 odsto obradivih površina, dok je u Gložanu stradalo 2.870 hektara, gotovo 100 odsto.

416
FOTO: Pokrajinska vlada

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković obišla je danas Gložan, u opštini Bački Petrovac, gde je u olujnom nevremenu u ponedeljak učinjena velika šteta na poljoprivrednim usevima, i nešto manja na građevinskim objektima.


Na teritoriji opštine Bački Petrovac oštećeni su ili potpuno uništeni usevi u ataru Gložana, kao i u delu atara u Bačkom Petrovcu. Prema prvim procenama, olujnim nevremenom zahvaćeno je 2.820 hektara u Bačkom Petrovcu, odnosno 53 odsto obradivih površina, dok je u Gložanu stradalo 2.870 hektara, gotovo 100 odsto.

FOTO: Pokrajinska vlada

„Juče sam održala hitan sastanak sa predstavnicima opština Bački Petrovac, Bačka Palanka i Temerin kako bih iz prve ruke čula kakva je situacija nakon ove elementarne nepogode, kakve su njihove procene, koliko je uništeno useva i oštećeno građevinskih objekata“, izjavila je predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković nakon obilaska Gložana, gde su u nevremenu u ataru gotovo stopostotno uništeni usevi.

Gojkovićeva je naglasila da se iz radarskih centara reagovalo sa protivgradnom zaštitom i raketama, te da je sprečena šteta u velikom delu Vojvodine.

„Sačekaćemo da komisije procene štetu, trebaju nam tačni podaci koliko je poljoprivrednih gazdinstava osigurano od elementarnih nepogoda“, kazala je Gojkovićeva istakavši da moramo razviti društvenu svest o tome da je osiguranje useva važno, jer se nepogode iz godine u godinu ponavljaju, zbog čega moramo svi da štitimo svoje imanje i kuće.

Kada komisije urade procenu i vidimo koliko će osiguranje moći da isplati štetu od ove vrste elementarnih nepogoda, videćemo kakve su mogućnosti da se pomogne iz budžeta AP Vojvodine“, istakla je predsednica Gojković i dodala da se predsednica Opštine Bački Petrovac javila i Ministarstvu poljoprivrede da vidi kakve su mogućnosti za pomoć ovim oštećenim područjima.

FOTO: Pokrajinska vlada

Predsednica Gojković je istakla da danas kada se obeležava Svetski dan životne sredine, moramo da pričamo o potrebi da štitimo životnu sredinu, jer na terenu vidimo da je priroda svojom nepredvidivošću učinila veliku štetu.

„Moramo sa tim da se suočimo u budućnosti i da radimo na tome da budemo spremni materijalno da saniramo svaki put štetu i pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i ljudima koji imaju neke štete na objektima ili javnim dobrima.

Predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh istakla je da je šteta na građevinskim objektima manja nego u prošlogodišnjem nevremenu.

„Uništen je krov na crpnoj stanici i prokišnjava nam krov na OŠ „Jozef Marčok Dragutin“. Manja je šteta na stambenim objektima, kućama nego prošle godine kada je bila superćelijska oluja, ali moram da istaknem da su građani pretpreli stopostotnu štetu na poljoprivrednim usevima“, kazala je Jasna Šproh.

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde