Predstavenie knihy Cez prizmu petrovského gymnázia

Uskutočnilo sa vo štvrtok 3. októbra

Foto: hl.rs

BÁČSKY PETROVEC – Prezentácia knihy venovanej Gymnáziu Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci, autorky Kataríny Pucovskej uskutočnila sa vo štvrtok 3. októbra v Slávnostnej sieni gymnázia, uvádza Hlas ľudu.


Prítomných privítala Daniela Marková, riaditeľka gymnázia, a o prezentovanej knihe povedala, že nie je iba dielo o koreňoch tejto inštitúcie, ale aj inšpiratívnym materiálom pre ďalšie generácie záujemcov o výskum dejín gymnázia. Profesorka na gymnáziu Annamária Boldocká-Grbićová hovorila o poctivej a priekopníckej práci Kataríny Pucovskej a priblížila túto jej najnovšiu knihu. Profesorka Miluša Snidová-Miškovićová sa zmienila o dizajne knihy, ktorý prispôsobila téme a spracovanej dobe. Úryvky z nej čítala profesorka Marta Pavčoková.

Táto vyše 240-stranová publikácia vyšla vo vydaní portálu kulpin.net a Slovenského vydavateľského centra v Báčskom Petrovci. Riaditeľ SVC Vladimír Valentík pri tejto príležitosti pripomenul všetky štyri knihy, ktoré Katarína Pucovská v krátkom čase vydala. Zdôraznil pritom, že jej knihy Veľkí ľudia malého Kulpína a Cez prizmu petrovského gymnázia majú spoločný spôsob spracovania, a to je záujem o človeka a jeho osud. Pritom toto jej najnovšie dielo sa od doterajších publikácií o gymnáziu líši tým, že k vytypovaným osobnostiam pristupuje publicistickým a emocionálnym spôsobom a to sú veci, ktoré pri vedeckom spracovaní unikajú.

Vo svojom príhovore autorka Katarína Pucovská, aj sama nielen absolventka, ale aj niekdajšia profesorka na gymnáziu, sprítomnila svoju spätosť s touto inštitúciou, úctu a rešpekt tak voči budove, ako aj všetkým jej absolventom a zvlášť neskôr vrcholným odborníkom, o ktorých verejnosť nevie, alebo vie len málo. Je tu spracovaných 80 životných príbehov bývalých pracovníkov, podporovateľov a absolventov, ale spolu je spomenutých aj vyše 100 osobností.

Program knižného večierka moderoval maturant gymnázia Zoran Mitić. Spevom ho spestrila gymnazistka Lenka Hodoličová za sprievodu Ondreja Maglovského a na záver inštrumentál zo 60. rokov zahralo gymnaziálne trio: Zoran Mitić, Andrej Struhár a Stepan Trigub.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde