Proslava Ivanjdana u Gložanu

Na svetoj Liturgiji prisustvovala je predsednica Opštine Bački Petrovac Viera Krstovski i predsednik Mesne zajednice Gložan Stanislav Srnka

FOTO: Opština Bački Petrovac

Juče 7. jula 2024. godine Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavili su Ivanjdan, rođenje Svetog Jovana Preteče, jedan od tri velika praznika posvećena svetitelju za čije se ime vezuje krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi. Mnogi vernici ovaj praznik uzimaju za krsnu slavu, a u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom.

Sveti Jovan Krstitelj, preteča Gospodnji, rođen je šest meseci pre začeća Isusa Hrista. Njegovi roditelji, prvosveštenik Zaharija i majka Jelisaveta, dugo su molili Boga da im podari dete. Njihova pobožnost i strpljenje nagrađeni su kada im je arhangel Gavrilo objavio da će dobiti sina. Zaharija, koji je postao nem jer nije odmah poverovao rečima vesnika Božjeg.

Osmi dan, po rođenju dođoše srodnici i prijatelji da obrežu dete i da mu nadenu ime. A otac njegov, Zaharija, koji je bio nem, napisao je na jednoj dasci ime – Jovan i tog trenutka progovori. Čim je to učinio, njegov jezik se odrešio i on poče govoriti. Dom Zaharijin nalazio se između Vitlejema i Hevrona, a glas o čudesnom začeću i rođenju Jovana brzo se proširio po celom Izrailju, dopirući i do ušiju cara Iroda. Kada je Irod naredio pokolj sve novorođene dece u Vitlejemu, Jelisaveta je uspela da sakrije Jovana u pustinji. Iako je i Zaharija bio ubijen po Irodovom nalogu dok je služio u hramu, mali Jovan je preživeo zahvaljujući Božijoj zaštiti i brizi anđela.

Jovan je proveo detinjstvo u pustinji, čekajući znak od Boga da započne svoju misiju prethodnika i najavljivača dolaska Hrista. Ovaj svetitelj, čiji je život obeležen čudima od samog rođenja, postao je simbol čistote, vere i odanosti Bogu.

Na svetoj Liturgiji prisustvovala je predsednica Opštine Bački Petrovac Viera Krstovski i predsednik Mesne zajednice Gložan Stanislav Srnka. Sveštenik Marko Bubulj izrekao je prigodnu besedu o Božijem planu spasenja i o ulozi Svetog Jovana Preteče u tom planu.

FOTO: Opština Bački Petrovac

Posle trokratnog ophoda oko hrama i pomena sveštenoslužiteljima, ktitorima i priložnicima hrama, izvršeno je blagosiljanje koljiva i slavskog kolača.

FOTO: Opština Bački Petrovac

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde