Prvo mesto osvojila ekipa „Bunardžije“

U Gložanu održana 18. „Pasuljijada“

Gložan je tokom subotnjeg dana (24.08.), bio u znaku tradicionalne kulinarske manifestacije „Pasuljijada“. Na ovoj manifestaciji, koja je održana na platou ispred pijace, učestvovalo je petnaest ekipa iz Bačkog Petrovca, Čelareva, Bačke Palanke i Gložana.


Svaka ekipa je u svom sastavu imala deset članova. Po završetku ovog takmičenja, članovima triju najbolje plasiranih ekipa, po oceni žirija, uručene su robne nagrade.

„Kotizacija za učešće na ovogodišnjoj „Pasuljijadi“ iznosila je 5.000 dinara. Sve ekipe koje su uzele učešće na ovom takmičenju, dobile su pasulj, butkice, kranjske kobasice, zelen, praktično sve. Kuvanje je trajalo od 15 do 19 sati, a nedugo zatim, tročlani žiri je proglasio tri najuspešnije ekipe.

U žiriju su bili, Vladimir Dudaš iz Bačkog Petrovca, Jan Parkanji i Juraj Smartovski, oba iz Gložana. Proglašenje najboljih usledilo je u 20:30 časova. Prvo mesto osvojila je ekipa „Bunardžije“, koju je preedvodio Jan Valo, drugo mesto pripalo je sastavu „Ordinacija Ribovič“, sa njenim vođom, doktorom Ribovičem, dok je treće mesto pripalo ekipi „Bratstvo Žugić“, čiji je vođa bio Rastislav Fabri.

Nagrade su bile robne. Za prvo mesto baštenska ljuljaška, drugoplasiranoj ekipi pripala je stolica na rasklapanje, trećeplasirana ekipa osvojila je kotlić od 20 litara sa nogarima. Nagrade u vidu majica, podeljene su svim učesnicima ovog takmičenja. Po završetku manifestacije, takmičare i goste je zabavljao bend iz Erdevika. Ranijih godina, u ovom periodu leta, održavana je manifestacija „Dan povrća“. Ove godine, ta manifestacija je izostala zbog leda i velike suše, koji su desetkovali rod povrtarskih kultura. Da bi koliko – toliko nadomestili neodržavanje manifestacije „Dan povrća“, odlučili smo da ponovo organizujemo „Pasuljijadu“, koja je bar donekle bila zamena „Dana povrća“, kaže za BAP Vesti, Andrej Bartoš, predsednik Udruženja poljoprivrednika iz Gložana.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde