Republiková súťaž zo srbského jazyka ako nematerinského jazyka

Slovenskú národnostnú menšinu predstavili aj žiaci z Báčskeho Petrovca a Hložian

307
FOTO: Hlas ľudu

Základná škola hrdinu Janka Čmelíka v Starej Pazove i tohto roku bola v nedeľu 26. mája hostiteľkou republikovej súťaže zo srbského jazyka ako nematerinského, ktorú organizovali národnostné rady národnostných menšín, Matica srbská, Filologická fakulta v Belehrade a Filozofická fakulta v Novom Sade. V aule divadelnej sály sa konalo prihlasovanie žiakov na súťaž, kým uvítací program odznel v divadelnej sále. Súťaže sa zúčastnili žiaci z až 52 škôl.


V programe vystúpili žiaci hostiteľskej školy – Mladen Bikicki, ktorý prečítal svoju slohovú prácu, ako aj hudobníčky Lena Pilková (flauta) a Maša Očovajová (klavír) a následne sa prihovorili Isidora Bjelakovićová, profesorka Filozofickej fakulty v Novom Sade a tajomníčka Oddelenia pre literatúru a jazyk Matice srbskej, a Janko Havran, riaditeľ ZŠ hrdinu Janka Čmelíka.

V minulom školskom roku tejto republikovej súťaže sa zúčastnilo 133 žiakov a tohto roku až 220. „ Počet prihlásených žiakov a ich záujem očividne rastie, čo nás veľmi teší, takže dnes Stará Pazova má nielen 220 žiakov, ale aj okolo 100 učiteľov zo všetkých regiónov z Vojvodiny a Raškej oblasti so strediskom v Novom Pazare. Hodnota tejto republikovej súťaže je ukázať, aké pekné je budovať záujem učiť sa viac jazykov už v základnej škole a je to spôsob, ako preklenúť kultúrne rozdiely, spoznať sa a vytvárať mosty,“ pripomenula prof. Bjelakovićová.

Koordinátorka Výboru pre vzdelávanie NRSNM Svetlana Zoňanová na súťaži zastupovala koordináciu NRNM. Ako sme sa dozvedeli, tentoraz sa súťaže zúčastnili príslušníci siedmich národnostných menšín. „Podstatné pre nás je to, že každá menšina má príležitosť zapojiť sa do súťaže,“ povedala Zolňanová.

Slovenskú národnostnú menšinu predstavovali žiaci z viacerých prostredí – z Hložian, Selenče, Pivnice, Padiny, Báčskeho Petrovca, Starej Pazovy

Medzi najúspešnejšími žiakmi siedmych ročníkov sú aj Lana Ivaniševićová a Tea Lačoková z Báčskeho Petrovca, Anna Dingová z Pivnice a Aňa Beličková zo Silbaša.

Medzi najúspešnejšími žiakmi ôsmych ročníkov je aj Rastislav Vrška z Hložian.

V minulom roku sa o organizáciu súťaže pričinili Ministerstvo školstva a staropazovská lokálna samospráva a tohto roku na financovanie sa pripojil aj Pokrajinský sekretariát pre vzdelávanie, predpisy, správu a národnostné menšiny – národnostné spoločenstvá, ktorý finančne podporil vypracovanie testov pre regionálnu súťaž, kde sa zúčastnilo 370 žiakov.

Slávnostné udeľovanie diplomov a knižných odmien najúspešnejším usporiadajú na jeseň v budove Matice srbskej.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde