Restauracija nemačke crkve u Magliću – druga faza

Počinje i akcija prikupljanja sredstava za restauraciju železničke stanice

790
Foto: Preuzeto sa sajta Turističke organizacije Bački Petrovac

Nemačko – srpski projekat restauracije crkve ulazi u drugu fazu, za unutrašnje radove prikupljeno je 96.500 eura.

Dr Silvija Oberhauser, predsednica udruženja „Kirchheim – Petrovac“ nedavno je objavila saopštenje u kome se navodi da su prikupljena sredstva za obnovu protestantske crkve u Bačkom Magliću, a mi saopštenje prenosimo u celosti.


Partnersko udruženje za negovanje kulture, međonarodno razumevanje i očuvanje lokalne baštine između Kirchheim uner Teck i Bačkog Petrovca, u kojem su okupljeni bivši i sadašnji stanovnici, kao i prijatelji nekadašnjeg podunavsko-švapskog sela Bulkes, mogu se pohvaliti velikim uspehom u svom radu.

Savezno ministarstvo kulture i medija (BMKM) donelo je odluku o finansijskoj podršci obnove nekadašnje protestantske crkve u Magliću i njenom pretvaranju u međunarodni kulturni centar i centar okupljanja. Ovo je jedinstven projekat ove vrste u celoj Srbiji.

Radost i olakšanje za sve uključene. Odluka o finansiranju je konačno doneta. Udruženje Kirchheim – Petrovac, u dugom konkursnom procesu, tražila je sredstva za svoj jedinstveni projekat.

Nekada je u Vojvodini bilo 28 nemačkih crkava. Nakon što su nemci napustili ove prostore 1945. godine, crkve su konfiskovane, prenamenjene ili prepuštene propadanju. Ista situacija je bila i sa crkvom u Magliću. Korišćena je kao poljoprivredno skladište-magacin više od 40 godina i bila je osuđena na propadanje.

I sadašnji stanovnici Maglića srodili su se sa ovom markantnom građevinom koja je gubila sjaj i propadala. Godinama su tražili način za spas ove zgrade. To im je uspelo uz podršku grada Kirchheim unter Teck, grad pokrovitelj Buljkešana rasutih po celom svetu u posleratnim godinama. Grad je iskazao interes da sklopi partnerske odnose sa opštinom Bački Petrovac, kojoj naselje Maglić pripada. Nesvakidašnji proces – u Srbiji postoji samo 6 partnerskih gradova sa gradovima iz Nemačke.

Udruženje Kirchheim – Petrovac je osnovano 2019. godine. Okuplja bivše i sadašnje stanovnike Maglića (Bulkesa), sa prijateljima i simpatizerima svih vrsta, uključujući aktivne i bivše članove Saveta mesne zajednice, radnike i funkcionere lokalne samouprave. Najbliže sarađuje sa partnerskim udruženjem Kulturni centar Bulkes-Maglić.

U Saveznom zakonu o izbeglicama Savezna i Pokrajinska vlada obevezale su se na istraživanje i očuvanje kulturnog nasleđa Nemaca u istočnoj Evropi, te shodno tome ministarstvo dodeljuje sredstva koja su namenjena pomoći u čuvanju i zaštiti kulturnih dobara podunavskih nemaca na područjima u istočnoj Evropi.

Činjenicu da je ova prekrasna crkva sa fascinantnim unutrašnjim uređenjem dragoceno kulturno blago, prepoznalo je Savezno ministarstvo kulture i medija Nemačke (BMKM) te je izdvojilo 81.500 eura za unutrašnju obnovu.

Zajedno sa sredstvima koje je Udruženje Kirchheim – Petrovac prikupilo donacijama i podrškom grada Kirchheim unter Teck, za unutrašnje radove trenutno je na raspolaganju 96.500 eura.

„Država Srbija je finansirala spoljnu sanaciju crkve, Nemačka država finansijski pomaže obnovu unutrašnjosti, grad Kirchheim unter Teck, bivši stanovnici Buljkesa, njihovi potomci i brojni prijatelji i simpatizeri skupljaju donacije. Ovo je zaista izvanredan i jedinstven projekat“ rezimira Prva predsednica Udruženja Kirchheim – Petrovac, Dr Silvia Oberhauser.

Sa raspoloživim sredstvima nije moguće završiti projekat, ali se mogu uraditi značajni radovi u izradi podne podloge postavljanju poda, postavljanju vodovoda, kanalizacije, obnovi stepeništa, restauraciji svodova i zidne ornamentike i drugi radovi.
Multifunkcionalni kulturni centar će postati mesto okupljanja mladih iz celog regiona, kao mesto koje će ispričati istoriju podunavskih Švaba u Bulkesu i celoj Vojvodini i posebno omogućiti međunarodne susrete svih vrsta.

Omladinski duvački orkestar grada Kirchheim unter Teck, koji je prošle godine realizovao prvu turneju po Srbiji i održao koncerte u Bačkom Petrovcu i Novom Sadu, a kojim je prisustvovao i Ambasador Nemačke u Srbiji, sanja ponovni dolazak i nastup u obnovljenoj i svečanoj dvorani nekadašnje crkve.


Akcija prikupljanja sredstava za restauraciju železničke stanice

HOG Bulkes (udruženje bivših bulkešana sa sedišten u gradu Kirchheim unter Teck) pokreće akciju i prikupljanja sredstava za očuvanje i restauraciju zgrade železničke stanice u Bulkesu (Maglić)

„Za mnoge stanovnike Bulkesa, železnička stanica je bila poslednja slika iz domovine, koju su mogli videti. Odatle smo, između ostalog, trasportovani u logor u Bački Jarak.
Svako ko želi da donira, može to učiniti putem računa HOG-a, sa naznakom „Železnička stanica“ (podatke o banci i načinu plaćanja pogledajte na poslednjoj strani časopisa).
Kao što je rečeno, biće potrebno oko 32 hiljade evra. Naravno, nadamo se da će se priključiti i Grčko udruženje iz Budimpešte.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde