Rozprávky z krivého zrkadla zavítali do Báčskeho Petrovca

V utorok, 10. septembra

Foto: hl.rs

BÁČSKY PETROVEC – V utorok, 10. septembra do Slovenského vojvodinského divadla v Báčskom Petrovci zavítalo detské predstavenie zo Spišskej Novej Vsi, uvádza Hlas ľudu.


Spišské divadlo zo Spišskej Novej Vsi uviedlo hru Rozprávky z krivého zrkadla založenú na príbehoch Hansa Christiana Andersena, Michala Babiaka a Viktora Kollára, ktorú režíroval Viktor Kollár.

Spišské divadlo zasa prišlo do Petrovca s ďalšou novinkou aktuálnej sezóny. Potešili malých i veľkých. Uviedli novú výpravnú rozprávku – Rozprávky z krivého zrkadla a priniesli nádej, že dobro zvíťazí nad zlom. Predstavili tri príbehy H. Ch. Andersena – Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo.

Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, prináša detským divákom novú rozprávku každý rok, v minulosti totiž pôsobilo ako súbor pre deti a mládež. I v uplynulom roku odohralo 180 divadelných predstavení, ktoré si pozrelo 32-tisíc divákov, z toho takmer polovica navštívila predstavenia pre deti a mládež. Vo svojej tradícii pokračuje aj teraz. Po roku uviedli novú inscenáciu Rozprávky z krivého zrkadla.

V aktuálnej 32. divadelnej sezóne Spišského divadla sú už šiestou premiérou. Tvorcovia spracovali asi najznámejšie príbehy Hansa Christiana Andersena – Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo.

Hans Christian Andersen zomrel v roku 1875 a málokto vie, že pôvodne sa pokúšal presadiť v divadle, ale neúspešne. Napokon ho preslávili rozprávky. Počas svojho života Andersen napísal 168 rozprávok, ktoré boli preložené do viac ako 125 jazykov sveta.

O moderné spracovanie tradičných rozprávok s veselými pesničkami a tancom v Spišskom divadle sa postarali tvorcovia obľúbenej Perníkovej chalúpky, dramaturg a dramatizátor Michal Babiak a režisér Viktor Kollár, ktorý je zároveň spoluautorom textov piesní.

Tieto pútavé, vtipné a často dojemné príbehy nesú v sebe silný mravný odkaz – odsudzujú nafúkanosť, hlúposť, pokrytectvo, povýšenosť a nečestné správanie. Poukazujú na to, že inakosť netreba odsudzovať a prinášajú nádej, že dobro zvíťazí nad zlom.

Nová rozprávka v Spišskom divadle je plná veselých pesničiek a tanca.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde