Šahisti Milku Popčevu prvo mesto na rapid turniru u Bačkom Petrovcu

Odigrano je devet kola po Švajcarskom sistemu parovanja

810
Foto: Pexels

BAČKI PETROVAC: U sklopu tradicionalne kulturno-zabavno-sportske manifestacije Slovačke narodne svečanosti, u Bačkom Petrovcu je po 33. put organizovan Međunarodni šahovski rapid turnir Akvapark Petrolend.


Istovremeno, to bilo je i Otvoreno prvenstvo Vojvodine u ubrzanom šahu. Nadmetanja su održana u sportskoj hali OŠ “Jan Čajak”, a u konkurenciji su se našla 43 igrača iz Bugarske i Srbije. Među učesnicima bili su po jedan velemajstor, intermajstor i FIDE majstor, zatim 26 majstorskih kandidata, sedmorica omladinaca i sedmorica nosilaca preostalih nižih kategorija. Odigrano je devet kola po Švajcarskom sistemu parovanja, a tempo igre bio je 15 minuta po šahisti do kraja svake partije.

Prvo mesto, pobednički pehar i glavnu nagradu od pet hiljada dinara osvojio je velemajstor Milko Popčev iz Bugarske sa osam poena. Popčev nije izgubio nijednu partiju, a jedina dva remija prepustio je drugom i trećeplasiranom na turniru. Drugu poziciju zauzeo je majstorski kandidat Branko Ćopić iz Apatina sa 7,5 poena, takođe bez poraza, sa šest pobeda i tri remija. Trećeplasirani sa sedam poena je mlađani novosadski FIDE majstor Andrej Ljepić, koji je ujedno i najbolje plasirani omladinac, kao i najuspešniji igrač sa rejtingom do 2000 poena.

Po šest poena, u svoj notes, upisali su beogradski intermajstor Dušan Sekulić, kojem je pripalo četvrto mesto, zatim petoplasirani novosadski omladinac Vukašin Orlić, šestoplasirani majstorski kandidat Đorđe Trivunović iz Mladenova, sedmoplasirani majstorski kandidat Pavel Marčok iz Bačkog Petrovca, koji je ujedno i najbolje plasirani igrač iz bačkopetrovačke opštine, i osmoplasirani prvokategornik Miloš Petrić iz Bačke Palanke. Grupu od sedmorice aktera sa po 5,5 ubeleženih poena predvodi devetoplasirani majstorski kandidat Nino Serdar iz Prigrevice, a u tom sazvežđu obreo se i majstorski kandidat Goran A. Stojanović iz Ratkova, koji je i najbolje pozicionirani veteran. Plasman šahista sa istim brojem uknjiženih poena određen je na osnovu Buholčevog koeficijenta.

Da sve prođe na sportski korektnom nivou postarali su se opštinski sudija Dušan Vida iz Kulpina, kao i njegov zamenik Rastislav Širka, takođe opštinski sudija. Kao i svih prethodnih godina, sjajan organizator bio je ŠK Bački Petrovac, na čelu sa svojim agilnim predsednikom Pavelom Marčokom, koji je za sve učesnike obezbedio osveženje i zakusku tokom turnira.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde