Škody spôsobené suchom za pol miliardy eur

Klimatické zmeny narušili pracovný kalendár v poľnohospodárstve

Klimatické zmeny narušili pracovný kalendár v poľnohospodárstve. Z jesennej sejby sa stala letná. Kombajny namiesto polovice októbra, už teraz zbierajú cukrovú repu. Odborníci očakávajú o 25 až 30 percent nižšie výnosy. To isté platí pre kukuricu a slnečnicu, ktorých úroda bola tiež o mesiac a pol skoršia.


Agroekonomický analytik Žarko Galetin pre RTS uviedol, že škody zo sucha, keď sa úrody ovocia a zeleniny znásobia burzovými cenami, dosahujú približne pol miliardy eur.

„Nepamätám si, že by sa cukrová repa niekedy zbierala takto skoro. Odstránilo sa takmer 70 až 80 percent kukurice a predtým sme mali ako výnimku, že zber sa začal koncom augusta“, hovorí Galetin.

Novosadský agroekonóm sa domnieva, že to, že je úroda obilia menšia, neznamená, že sa zvýši nákupná cena, pretože obilie je burzový tovar a ich cena závisí od globálnej ponuky.

„Keď sa pozriete na svetové bilancie, kukurica nikdy nemala vyššie úrody, ale zvýšila sa aj spotreba. Rekordné úrody mala na globálnej úrovni aj pšenica, ale spotreba je vyššia ako produkcia. V budúcnosti môže cena ešte stúpnuť . Už sme si to všimli“, hovorí Galetin a dodáva, že nižšie ceny obilia neznížia ceny spracovaných potravín.

Bývalý riaditeľ Burzy produktov v Novom Sade hovorí, že „hojdačka trhu“ sa stala nepredvídateľnou pre konflikt medzi najväčšími svetovými výrobcami potravín, Ruskom a Ukrajinou, ako aj pre udalosti v Červenom mori.

„A kým ceny potravín na trhoch veľmi nezávisia od pohybu cien obilia na burzách, so zeleninou je to iné. Boli sme svedkami toho, že zelené trhy ako prvé reagujú na akýkoľvek nedostatok či prebytok ovocia a zelenina z miestnej produkcie, ale aj z dovozu“, uzatvára Galetin.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde