Slavimo Svetski dan šale – 1. april

Kako je nastao Svetski dan šale?

1456
Foto: Canva

Danas je Svetski dan šale, poznatiji kao 1. april. Poznat je kao dan kada se mnogi šale na račun drugih, prave im smicalice i zavrzlame. Što je bolja šala, što je više smeha to je ovaj dan uspešniji! Ipak, vodite računa da ne preterate, jer „teške“ šale mogu da budu kontraproduktivne.


Obeležava se već vekovima, ali je njegovo poreklo nejasno. Postoje razna tumačenja, a jedno od njih je da se ovaj svojevrsni „narodni praznik“ pojavio krajem srednjeg veka u Evropi kao Dan svih luda, koji je predstavljao opštenarodno veselje.

Englezi misle da je Dan šale preuzet sa Istoka i 1. april zovu „Danom svih glupaka“. Finci taj dan povezuju sa prolećnim podučavanjem dece o privrednim radovima, a slično je i u Švajcarskoj. Postoje mišljenja da koreni tog „praznika“ dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji stanovnici umeli da se dobro zabavljaju, smišljajući različite šale.

Mnogi misle da se taj običaj pojavio u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio „aprilsku ribu“. U holandskom Eindhovenu održava se svojevrsna tradicija zbijanja šala 1. aprila, novine se utrkuju da objave „ekskluzivne“ vesti, kao na primer o dolasku nekih svetskih državnika u taj grad, o bolestima, o eksperimentima u atomistici.

Nemci 1. april smatraju danom u kojem su ranjivi, a svoje loše osećanje manje vezuju za zbijanje neukusnih šala, a više za predanje da se 1. aprila rodio apostol Juda, Hristov izdajnik, piše Avaz.

Običaj zbijanja prvoaprilskih šala nije zaobišao ni balkanske prostore, pa se često u medijima moglo naći ponešto što bi „iznenadilo“ čitaoce.


Pogledaj: Otkrivamo gde će se letovati 2021. i kako tamo da stignete

 

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde