Srbija od novembra uvodi skrining za rano otkrivanje raka pluća

Srbija će postati prva zemlja Zapadnog Balkana, koja će na taj način dijagnostikovati to oboljenje, rečeno je u četvrtak (17.10.), u Klinici za pulmologiju

U Srbiji će novembra početi organizovani skrining za rano otkrivanje raka pluća. Navedeno je da u Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 7.000, a umre više od 5.000 osoba.


Savetnik ministra zdravlja za prevenciju Nebojša Tasić je rekao da je Srbija na drugom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća, ali da te brojke mogu da se promene, jer rak pluća, kao i neke druge bolesti, može biti izlečiv ako se otkrije na vreme. Dodao je da su skrining i prevencija veoma čvrsto povezani, jer je skrining upravo početak prevencije, a rana dijagnostika je ključ uspeha.

Preporuka je da se na skrinig odazovu prvo viskorizične osobe – stariji od 50 godina i dugogodišnji pušači, rekao je Tasić i dodao da bi potom trebalo obuhvatiti i sve ostale kategorije.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, Mihailo Stjepanović izjavio je da za početak, u Klinici za pulmologiju ima optimalnih uslova da se organizuje skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda i da će potom, ukoliko zainteresovanost građana bude velika, uključiti i druge klinike.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde