Šta se seje i sadi u julu?

Setva povrtnih kultura nastavlja se i u julu, za dozrevanje u septembru i oktobru

71

U ovom mesecu se, bez obzira na visoke temperaturne vrednosti, nastavlja setva i sadnja za dozrevanje u septembru i oktobru, piše Agroklub.

Vrste povrća za setvu i sadnju u julu

Krastavci posejani do polovine jula dospeće za sveže korišćenje i zimnicu. Oni zahtevaju puno vlage pa ih redovno zalivajte i zaštitite malčem. Najbolje ih je sejati na mesto na kojem je rastao grašak. Redovno ih prihranjujte. Poput krastavca, i tikvice su pogodne za setvu u julu. Imaju iste zahteve za navodnjavanjem, zaštitom i prihranom kao krastavci.

Korenasto povrće poput šargarepe, peršuna, cvekle i rotkve takođe je prikladno za setvu u julu. Odaberite rane sorte koje imaju kraće vreme vegetacije i koje su otporne na visoke temperature. Zemljište treba da bude rastresito i dobro drenirano. Redovno ih zalivajte, posebno u ranim fazama rasta, a u slučaju toplih talasa postavite mrežu za zasenjivanje i malčirajte tlo.

Ovog meseca se seju, ali i sade kupusnjače kao što su kupus, kelj, karfiol, keleraba. Pre setve i sadnje zemljište obogatite kompostom ili stajnjakom, a redovno ih prihranjujte azotnim đubrivom i nešto manje kalijumom i fosforom. U nedostatku kiše, obilno zalivajte i malčirajte. Kontrolišite štetočine, jer ih u ovo vreme napada kupusni moljac, muva, lisne vaši, leptiri kupusari, tripsi i puževi.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde