Šteta u vinogradu od grada stoprocentna

Pomoći od države nema?

593
FOTO: Agroklub

Šteta na vinogradu Miroslava Lomianskog starom pet godina je stoprocentna. Kaže da „zelenog lista“ nije ostalo ni na jednom čokotu, piše Agroklub.


Južnobački okrug je jedan od onih delova Vojvodine koji je najgore prošao kada su u pitanju elementarne nepogodne praćene gradom. Opština Bački Petrovac je i ove godine izvukla „deblji kraj“ kada je u pitanju šteta na poljoprivrednom zemljištu, a od naselja u ovoj opštini, nažalost, najgora situacija je bila u Gložanu. Miroslav Lomianski, jedan od najmlađih vinogradara u Gložanu, objašnjava kakve su posledice nevremena u njegovom vinogradu.

„Ukupno imam četiri katastarska jutra, nekih 1,6 ha zemlje. Na dva jutra, u severnom delu atara, nedaleko Gložana imam vinograd od 2.500 čokota. Nažalost, šteta na ovom vinogradu starom pet godina je stoprocentna“, jada se Lomianski dodajući da „zelenog lista“ nije ostalo ni na jednom čokotu.

Ništa od prinosa

Prema podacima na sajtu Opštine Bački Petrovac, u Gložanu je tokom nevremena početkom juna na oštećeno 2.870 ha zemljišta, a procenjena materijalna šteta je stopostotna.

„Ove godine sam očekivao oko osam tona prinosa, a kako proizvodim samo stone vrste grožđa koje prodajem po ceni od 100 do 200 din/kg – izračunajte sami“, razočaran je u potpunosti naš sagovornik dodajući da gaji više od 20 sorti stonog grožđa među kojima su hamburg, viktorija, jagoda, moldova, kraljica vinograda i strušenski koje prodaje na tri tezge na Satelitskoj pijaci u Novom Sadu.

Pored stoprocentne štete na vinogradu, grad je „potukao“ i voćnjak u kom ima zasađenih 80 stabala trešnje posađenih tako da ima tri etape branja. Jednu od ranijih sorti koju ima je i burlat. U zasadu ima i nekoliko stabala višanja. U svom voćnjaku pored trešanja na nekih 0,1 ha gaji i kupine – oko 200 korenova biljaka. Kako kaže njegov otac Jan Lomianski, razmere ovakve štete od nevremena i grada se mogu porediti sa onim koje je bilo 1954. godine, kojeg se sećao njegov otac, a Miroslavljev deda.

„Na nekih 0,2 ha gajim i lubenice i dinje koje je grad takođe u potpunosti uništio. Ovu površinu planiram opet da zesejem istim kulturama. Ostaje mi samo da se nadam da mi se ovo neće ponoviti“, iskren je Lomianski informišući naše čitaoce da je prošle godine takođe „izvukao deblji kraj“ kada je reč o povrtarstvu.

Tokom prošlogodišnjih letnjih oluja, Miroslavu su stradala tri veća plastenika razmera razmera nekih 600m². Vrednost tih plastenika je bila procenjena na oko 6.000 evra sa sve kulturama zasađenim unutra u vrednosti od oko 2.000 evra.

Odbijen za pomoć?

Miroslav je sve slikao i dokumentovao i sa tom dokumentacijom se javio na pisarnici opštinske uprave za pomoć države za naknadu štete. Tamo su ga odbili. Mladi voćar pretpostavlja da je odbijen zbog male obradive površine koju poseduje. Kako sam kaže, nije jedini.

Štete na usevima posle nevremena u Bačkoj Palanci: Pao je takav led, da se ne vidi šta je bilo posejano.

„Svoje useve nisam osigurao jer sam bio odbijen od strane osiguravajuće kuće, a od svojih kolega sam čuo da su pojedini domaćini jako loše prošli u saradnji sa njima po pitanju isplata odšteta“, zavšava voćar Miroslav Lomianski dodajući za kraj da nije siguran da li u tom periodu prošle godine, ali i sada proglašeno stanje elementarne nepogode obzirom na velike štete koje su pričinjene na usevima i objektima u opštini Bački Petrovac.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde