Stretnutie menšinových ústavov

Cieľom stretnutia bola výmena skúseností v práci, plánovanie nových spoločných podujatí a zároveň obnovenie praxe takýchto stretnutí

Foto: slovackizavod.org.rs

V pondelok 9. septembra, v Ústave pre kultúru vojvodinských Chorvátov v Subotici sa uskutočnilo stretnutie riaditeľov ústavov pre kultúru národnostných menšín vo Vojvodine (Slovákov, Chorvátov, Maďarov, Rusínov a Rumunov).


Cieľom stretnutia bola výmena skúseností v práci, plánovanie nových spoločných podujatí a zároveň obnovenie praxe takýchto stretnutí, ktoré posledné tri roky absentovali z dôvodu pandémie ochorenia Covid-19 a personálnych zmien vo vedení týchto inštitúcií.

Pokiaľ ide o spoločné výzvy v práci ústavov, prítomní jednoznačne súhlasili, že prostredníctvom seminárov a workshopov by sa malo pracovať na posilňovaní kultúrnych združení v miestnych komunitách, ako aj na tom, aby sa väčší počet mladých ľudí zapájal do kultúrnych aktivít. Ústavy tiež prikladajú veľký význam digitalizácii obsahov súvisiacich s kultúrami týchto komunít a využívajú nové technológie aj na účely rozvoja publika.

Ako jedna z výziev sa vyzdvihuje vyľudňovanie menšinových spoločenstiev, čo má za následok aj zánik segmentov nehmotnej kultúry a používania jazyka. Zdôraznili aj potrebu spoločného stretnutia s príslušným pokrajinským tajomníkom, keďže je AP Vojvodina spoluzakladateľom a financovateľom týchto inštitúcií.

Keď ide o spoločné podujatia, v novembri je plánovaná výstava ľudových odevov týchto menšinových spoločenstiev, ako aj väčšinového národa, ktorá bude k dispozícii vo viacerých mestách (Senta, Zreňanin, Subotica, Nový Sad). Pri tejto príležitosti zástupcovia ústavov navštívili aj Chorvátsky domov – Maticu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde