„Svadba nekad i sad“ u Kulpinu – Revija venčanica, tortijada i štandovi udruženja

Manifestacija "Svadba nekad i sad" održana u okviru Dana Kulpina, ove godine je okupila brojne posetioce koji su uživali u događajima koji su dočarali bogatstvo tradicionalnih i modernih svadbenih običaja, spajajući prošlost i sadašnjost u živopisnoj prezentaciji.

KULPIN – U okviru manifestacije Dani Kulpina, drugog dana održan je događaj pod nazivom „Svadba nekad i sad“, koji je obuhvatio tri manifestacije: reviju venčanica, tortijadu i štandove udruženja.


Ukoliko ste posetili ovu manifestaciju, verujemo da niste otišli ravnodušni na prelepe detalje običaja Slovačkog venčanja koje je na izuzetan način bilo predstavljeno u okviru ove manifestacije.

Na štandovima udruženja, predstavile su se članice udruženja žena iz Lalića, Gložana, Pivnica, Silbaša, Kulpina, Bačkog Petrovca, Iloka i udruženja „Zagrljaj“ iz Kulpina. Žene su se predstavile gostima sa svojim radovima na temu običaja svadbe, gde je moglo da se kupi nešto i bile su spremne da daju odgovor na svako pitanje vezano za tradiciju i običaje.

Tortijada 

Pored revije venčanica, u okviru manifestacije održana je i Tortijada. Na ovoj slatkoj manifestaciji predstavljene su razne vrste torti, uključujući doboš, reformu, kornet, šuškavu i mnoge druge. Doboš torta se prva rasprodala, što je pokazatelj njene popularnosti. Nataša Ziman, predsednica Udruženja kulpinskih žena, izjavila je da su pripremili trinaest torti koje su se prodavale na parče. “Žene iz Kulpina i Bačkog Petrovca su pravile torte koje su se prodavale na parče. Pripremile smo 13 torti i sve su osim prelepog izgleda imale izvaredan ukus”, rekla je Nataša Ziman.

Revija venčanica

Revija venčanica okupila je veliki broj posetilaca i učesnika ove manifestacije. Predstavljeno je 14 modela, među kojima su se našla i dva modela iz udruženja „Zagrljaj“. Prvi deo revije bio je posvećen tradiciji, gde su modeli nosili staru narodnu nošnju. Jedan par je posebno privukao pažnju predstavljajući tradicionalnu slovačku svadbu, evocirajući duh prošlih vremena. Nakon toga, usledio je drugi deo revije koji je prikazao moderne venčanice, oslikavajući savremeni duh i eleganciju. Modeli su šetali među gostima, pokazujući kako se moda i stil venčanja menjaju kroz vreme, ali i kako se uspešno kombinuju elementi tradicije i moderne estetike. Posebnu čar reviji dodala je slovačka mlada, koja je tokom šetnje delila bombone, unoseći dodatnu dozu radosti i interakcije sa publikom. Sve mlade koje su učestvovale u reviji bile su iz Kulpina, što je dodatno doprinelo lokalnom karakteru događaja i povezanosti sa zajednicom.

Organizatorka revije venčanica, Mirjana ispred udruženja „Tradicija i venčanje“ izrazila je zadovoljstvo uspešnom saradnjom i planiraju da nastave sa ovom lepom tradicijom u okviru Dana Kuplina i u budućnosti.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde