Temperature iznad 35°C na razne načine utiču na biljni svet

Plodonosno povrće jasno pokazuje koliko mu smetaju ovakve vremenske neprilike

Toplotni talas koji traje već nekoliko dana i trajaće do kraja idućege nedelje značajno će se odraziti na sve biljne kulture. Ipak, najviše ćemo ga osetiti na povrću kao što su paradajz, krastavci, tikvice, paprika, patlidžan, boranija i drugo, piše Agroklub.

Temperature od 35°C i više utiču na različite aspekte rasta i razvoja biljaka, uključujući razvoj plodova, oprašivanje, ukus.

Na koje povrće najviše utiče vrućina?

Paradajz

Paradajz je poreklom iz južnih krajeva i voli toplotu, pri ovako visokim temperaturama se događa da je paradjz dobio crvenkastu nijansu, ali nikako da sazri. To znači da je zaustavljena proizvodnja etilena, hormona koji podstiče dozjevanje ovoga povrća. Takođe, može doći do opekotina, deformacija ili vršne truleži.

Iako je otporniji na sušu od drugih povrtarskih vrsta, dugotrajan nedostatak vlage uzrokuje stres što utiče na celokupno zdravlje biljke i sposobnost fotosinteze.

Krastavci i tikvice

Krastavci u ovakvim uslovima mogu da razviju gorak ukus, kako zbog toplotnog stresa, tako i zbog povećane proizvodnje hemijskog jedinjenja kukurbitacina. Plodovi mogu biti deformisani, a oprašivanje može izostati jer je pri ovakvom vremenu smanjena i aktivnost oprašivača.

Obe vrste zahtevaju puno vode za rast i razvoj, pa ako nisu redovno zalivane, brzo može doći do uvenuća i propadanja.

Paprika

Paprika je još jedna vrsta koja zahteva više vode, za nju se kaže da voli da ima glavu u suncu, a noge u vodi. U slučaju da izostane vlaga, njeni plodovi će biti manje mesnati, imaće gorkast ukus i generalno će biti slabije razvijeni i skloniji vršnoj truleži.

Kako im pomoći?

Jedino, a ipak puno, što možete da uradite za svoje biljke je – redovno ih i obilno zalivajte, a pritom se držite pravila.

Kada je najbolje zalivati biljke tokom vrućina?

Malčirajte tlo oko njih, kako bi što duže zadržali vlagu. Pomozite im pomoću biostimulatora koje možete kupiti gotove (najčešće na bazi algi, ima ih u većim trgovačkim centrima) ili napravite sami.

Ako je moguće, napravite im sjenu pomoću mreže ili agritekstila, a u plastenicima osigurajte adekvatnu ventilaciju.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde