Turističke agencije i prevare, kako se zaštiti

Treba li verovati turističkim agencijama i kako se zaštititi?

Sezona godišnjih odmora i putovanja je u jeku, a u poslednjih nekoliko godina česte su pritužbe onih koji smatraju da su ih turističke agencije prevarile. Kvarovi autobusa ili odlagani letovi, neautentičan smeštaj, neplaćen hotel ili otkazan put bez povrata novca, samo su neke od neprijatnosti koje doživljavaju građani.

Poslednjih godina svedoci smo da tokom sezone godišnjih odmora i letovanja, mnoge turističke agencije zbog finansijskih problema ili prevara iznevere svoje klijente, te putnici neretko bez letnjih aranžmana ostanu i pred sam put.

Turistička agencija koja je organizator putovanja snosi odgovornost, ne samo za realizaciju svega navedenog u ugovoru o putovanju već i za moguće propuste. Svake godine sektoru turističke inspekcije stigne desetine primedaba te se obavljaju inspekcijski nadzori, ističe direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić i dodaje da se veoma često javljaju posrednici u prodaji turističkih aranžmana, takozvani sub agenti, ali da to ne znači nužno da agencije ne rade po zakonu.

Nepisano pravilo da visoka cena aranžmana garantuje sigurnost, ne važi. Još jedan znak da je možda reč o prevari jesu primetno jeftinije ponude za letovanje, navodi Seničić.

Na sajtu Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA možete proveriti da li je agencija preko koje planirate putovanje članica, a za sve dodatne informacije i nedoumice koje imate u vezi sa sigurnošću aranžmana možete se raspitati na broj telefona 011/322-86-86.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde