U celoj Srbiji zbog visokih temperatura na snazi narandžasti meteo-alarm

U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći

U celoj Srbiji danas je zbog visokih temperatura na snazi narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će jak i dugotrajan toplotni talas danas usloviti maksimalne temperature od 33 do 37 stepeni Celzijusa, a od sutra do kraja sedmice od 35 do 40 stepeni.

U većini urbanih sredina očekuju se tropske noći.

Toplotni talas pratiće i izražen deficit padavina i sa velikom verovatnoćom će se nastaviti i tokom naredne nedelje, navodi RHMZ.

„Na posebnom oprezu neka budu hronični bolesnici i meteoropate. Obratite pažnju i na životinje, naročito one na ulici i ukoliko možete iznesite svežu vodu na mesta gde se životinje obično okupljaju“, rekla je meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević.

„U nastavku nedelje još toplije. Najtopliji dani u ovoj sedmici biće petak i subota sa 40 stepeni u hladu. Situaciju će dodatno otežavati tropske noći u kojima se temperatura neće spuštati ispod 20 podeljka. Blago osveženje možemo očekivati oko 15. jula, ali ono osetno, značajnije, nema na vidiku bar ne do kraja meseca. Ovaj toplotni talas, biće zato, okarakterisan kao dugotrajan i vrlo intezvan, najintezivniji od početka godine“, zaključila je Lazarević.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde