U Vojvodini lubenice ima na pretek, a biće je do jeseni

Tropske vrućine ubrzale sazrevanje bostana, evo koliko košta

65

Sezona domaćih lubenica počela je znatno ranije nego proteklih godina, ali koliko će lubenica biti u proseku po hektaru, povrtari još ne mogu pouzdano da kažu. Ono što sigurno znaju jeste da će lubenice ovog leta biti slatke. Sunca je bilo na pretek, što lubenicama kao toploljubivim biljkama najviše godi.


Veliki proizvođač lubenica Jovica Kalin iz Idvora rekao je da na prvi pogled smatra da sezona neće biti loša u pogledu prinosa, ali ga brine što cena varira iz dana u dan, pa se pribojava da se u narednim danima, kada se sezona lubenica zauka, cena naveliko ne spusti i stigne do granice isplativosti. Napominje da nisu samo ove godine lubenice ranije dospele, već se seća da se vreža sekla i 8. juna.

– Trenutno kilogram na veliko lubenica košta od 40 do 50 dinara i tim koštanjem nisam najzadovoljniji – kazao je Kalin. – Puno je posla oko bostana. Već od februara krećemo da se bavimo rasadom i sve do kraja septembra smo zauzeti lubenicama. Veliki rad i trud trebalo bi da nam se isplate.

Kalin dobar deo lubenica proda nakupcima, a ranijih godina deo je izvozio u Rumuniju i Bosnu. Da li će ove godine izvoziti, još ne zna, ali smatra da ima vremena i za to trgovanje jer će lubenice imati sve do počekta oktobra.

– Imam šest sorti lubenica u šest etapa rasađivanih, tako da će bostana biti sve do oktobra – naveo je Kalin.

Dugogodišnji veliki proizvođač lubenica Sava Kompalić iz Deronja kazao je da ove sezone veliki proizvođači ne treba da strahuju od uvoznih lubenica, koje su svake sezone bile jeftinije i obarale cenu domaćem proizvodu.

Kilogram lubenice 50 dinara

I njega brine koliko će lubenice koštati u špicu sezone. Sadašnjom cenom je zadovoljan, kilogram bostana prodaje za 50 dinara.

U velikim marketima kilogram lubenica košta stotinu dinara. Iz prikolica po gradskim četvrtima u Novom Sadu kilogram lubenice staje 80 dinara.

Proizvođači lubenica u Deronjama, u opštini Odžaci, u petak će organizovati Dane polja lubenica. Deronje su poznate po lubenicama od davnina, a ove sezone imaju ih na 200 hektara.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde