Uskoro kampanja „Vozi odmoran“

Cilj je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda

54
Foto: pixabay.com

BEOGRAD – Bliži se kampanja Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije, „Vozi odmoran“, jer je počela turistička sezona, a Mirko Koković, pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije izjavio je za Tanjug da će kampanju „Vozi odmoran“, Agencija za bezbednost saobraćaja i ove godine sprovoditi zajedno sa Upravom saobraćajne policije, Javnim preduzećem „Putevi Srbije“ i Auto moto savezom Srbije.


Umor vozača tokom putovanja na udaljene destinacije jedan je od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda koje se neretko završavaju sa teškim povredama ili fatalnim ishodom. Umoran vozač može biti opasan, kako za sebe tako i za druge, kao i vozač koji vozi pod uticajem alkohola, rekao je Koković.

Istakao je da je kampanja namenjena tranzitnim putnicima i svim građanima Srbije koji idu na duga putovanja i da ima za cilj smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, smrtnih ishoda i teških povreda u letnjim mesecima, kada je intenzitet saobraća povećan.

Samo prošle godine u letnjim mesecima, u toku Kampanje, zabeležen je najmanji broj stradalih u saobraćaju od kada se vodi statistika. Broj stradalih lica je smanjen za 37 posto, ukazao je Koković.

Kako je naveo, u proteklih sedam godina rezultati kampanje, prema zvaničnim statističkim podacima, pokazuju da su zajedničke institucionalne aktivnosti značajno uticale na smanjen broj stradalih u saobraćajnim nezgodama tokom letnjih meseci na srpskim putevima.

U sklopu kampanje Vozi odmoran svakome ko ulazi u našu zemlju biće predočeni osnovni propisi i saveti iz oblasti saobraćaja u Republici Srbiji i to na flajeru na četiri jezika srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, rekao je Koković.

Tokom kampanje, granična policija će deliti edukativne flajere sa savetima za bezbedno putovanje gde se, između ostalog, vozačima preporučuje da na put krenu zdravi, odmorni, naspavani, da na svaka dva sata vožnje odmaraju najmanje 15 minuta i da u toku vožnje što češće piju vodu.

Takođe, klima uređaj treba da bude podešen tako da razlika između spoljašnje i temperature u automobilu ne bude veća od 7 stepeni.

Ova kampanja se uklapa u akciju Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa bezbednosnom zaštitom na Koridoru 10, u kojoj pripadnici Ministarstva, svojim pojačanim prisustvom na svim ključnim tačkama Koridora utiču na javnu bezbednost, kao i na bezbednost saobraćaja, ukazao je Koković.

Prema njegovim rečima, od početka godine u saobraćaju je stradalo 167 lica, a ono što je posebno zabrinjavajuće jeste povećanje od preko 40 odsto poginulih mladih u saobraćaju u odnosu na isti period prošle godine.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde