Výstava „Od Slovenského múzea k Múzeu vojvodinských Slovákov“

Bude sa konať v rámci Slovenských národných slávností (07.08.)

V rámci Slovenských národných slávností (07. augusta) o 19 hodine sa uskutoční výstava „Od Slovenského múzea k Múzeu vojvodinských Slovákov“. Táto výstava sa bude konať na počesť 75. výročia tejto inštitúcie, v deň jej založenia, 07. augusta.

Riaditeľka Múzea vojvodinských Slovákov hovorí, že sa v Múzeu vojvodinských Slovákov od jeho založenia, prostredníctvom mnohých výskumov a nákupov predmetov zhromaždil významný počet predmetov, ktoré zaznamenávajú kultúrnu históriu vojvodinských Slovákov.

„Jubileum, ktoré si pripomíname, je príležitosťou predstaviť bohatstvo predmetov v zbierkach múzea a priblížiť časť slovenského kultúrno – historického dedičstva. Výstava je určená širokej verejnosti, ktorá touto výstavou bude informovaná o Múzeu vojvodinských Slovákov. Verejnosti sa prvýkrát predstavuje múzejná výstava o vojvodinských Slovákoch, vystavením predmetov výlučne z fondu Múzea vojvodinských Slovákov, na ktorej sa prostredníctvom množstva múzejných predmetov priblíži minulosť, tradícia a kultúra tejto etnickej komunity na našom území“, hovorí riaditeľka Anna a pripomína, že hlavným cieľom projektu je predstaviť verejnosti charakteristiky Slovákov, prostredníctvom fondu Múzea vojvodinských Slovákov, pričom historický a etnologický materiál bude umiestnený do adekvátneho kultúrno – historického kontextu.

Historický segment výstavy zahŕňa témy zo školstva, hospodárskeho a kultúrneho života a založenie národných inštitúcií. V etnologickej časti výstavy budú prezentované prvky kultúry, ktoré pôsobia ako faktory uchovávania a pestovania etnickej a lokálnej identity, ako sú kroje, interiérový textil, významné priemyselné plodiny a rozvoj remesiel.

Výstava je výsledkom práce tímu kurátorov: Mgr. Kataríny Radisavljevićovej, múzejnej poradkyne etnologičky, Iliju Komnenovića, múzejného poradcu historika, Anny Sečovej-Pintírovej, múzejnej poradkyne etnologičky a Zdenka Lončara, kustoda dokumentaristu. Výstava bude realizovaná v spolupráci s konzervátorskými odborníkmi, ktorí pripravili predmety na vystavenie. Významná je aj inštitucionálna podpora Múzea Vojvodiny. Realizáciu výstavy a katalógu finančne podporili Ministerstvo kultúry Republiky Srbsko, Pokrajinský sekretariát pre kultúru, informácie a vzťahy s cirkvami, Obec Báčsky Petrovec a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.


U okviru Slovačkih narodnih svečanosti, (07.08.) u 19 časova, biće održana izložba pod nazivom „Od Slovačkog muzeja do Muzeja vojvođanskih Slovaka“. Ova izložba će biti upriličena u čast 75 godina postojanja ove ustanove, na dan njenog osnivanja, 07. avgusta.

Direktorka Muzeja vojvođanskih Slovaka, Ana Seč – Pinćir, kaže da je od svog osnivanja, muzej prošao kroz brojna terenska istraživanja i otkupe predmeta, koji su sabrni u zbirke koje već broje značajnu količinu predmeta koji obeležavaju kulturnu istoriju vojvođanskih Slovaka.

„Jubilej koji obeležavamo je prilika da predstavimo bogatstvo predmeta u zbirkama muzeja i približimo deo slovačkog kulturno – istorijskog nasleđa. Izložba je namenjena široj publici koja će biti informisana kroz muzejske predmete iz Muzeja vojvođanskih Slovaka. Publici se po prvi put predstavlja ovakva izložba o vojvođanskim Slovacima, izlaganjem predmeta isključivo iz fonda Muzeja vojvođanskih Slovaka, na kojoj će se kroz mnoštvo muzejskih predmeta približiti prošlost, tradicija i kultura ove etničke zajednice na našim prostorima“, kaže direktorka Ana, i dodaje da je glavni cilj projekta bio prezentovanje identitetskih karakteristika Slovaka publici, kroz fond Muzeja vojvođanskih Slovaka.

Istorijski segment izložbe obuhvata teme iz školstva, privrednog i kulturnog života i osnivanje nacionalnih institucija. Na etnološkom delu izložbe predstavljeni su elementi kulture koji deluju kao faktori očuvanja i negovanja etničkog i lokalnog identiteta, poput nošnje, enterijernog tekstila, značajnih industrijskih biljaka i razvoja zanata.

Izložba je rezultat rada tima kustosa: mr Katarina Radisavljević, muzejska savetnica etnologinja, Ilija Komnenović, muzejski savetnik istoričar, Ana Seč-Pinćir, muzejska savetnica etnologinja i Zdenko Lončar, kustod dokumentarista. Izložba je realizovana u saradnji sa konzervatorskim stručnjacima, koji su pripremili predmete za izlaganje. Takođe, značajna je institucionalna podrška Muzeja Vojvodine. Realizaciju izložbe i kataloga su finansijski podržali Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, informisanje i odnose s verskim zajednicama, Opština Bački Petrovac i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde