Ján Kvačala – Významní občania obce Báčsky Petrovec

Prof. ThDr. a PhDr. Ján Kvačala – výročie úmrtia

99

V tomto roku si pripomíname deväťdesiate výročie jeho úmrtia – zomrel 9. júna 1934 vo Viedni a pochovaný je v Bratislave.


Ján Kvačala sa narodil 5. februára 1862 v Petrovci. V rodisku vychodil ľudovú školu, v Sarvaši gymnázium, aby od roku 1880 pokračoval v štúdiu na bratislavskom lýceu, odkiaľ odišiel na teologicko-filozofické štúdiá do Lipska. Ovládal osem jazykov, bol trojnásobný doktor vied, preskúmal celú dovtedy známu literatúru o Komenskom, bol i uznávaným odborníkom v oblasti histórie pedagogiky a dejín európskej reformácie. Na neho sme však neprávom zabudli a to najviac preto, že bol farárom, na čo roky upozorňoval Dr. Zoroslav Spevák, ktorý podobne ako aj Kvačala, doktorskú dizertáciu napísal o Komenskom. Pri svojej doktorandskej výskumnej práci sa veľa stretal s textami Jána Kvačalu a preto nediv, že sa paralelne oboznamoval aj s Kvačalovým dielom.

„Na mieste tejto budovy stála ľudová škola s učiteľským bytom, v ktorom sa narodil Dr. Ján Kvačala (1862 – 1934), slovenský univerzitný pedagóg, zakladateľ komeniológie, kultúrny historik a evanjelický teológ. Pamätnú tabuľu pri príležitosti 150. výročia narodenia s úctou venujú Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov a Slovenské vydavateľské centrum.“ Pamätnú tabuľu s takýmto textom odhalili v roku 2012 na budove petrovskej lekárne, aby tak svedčila o významnej petrovskej učiteľskej rodine Kvačalovcov a o ich synovi Jánovi Radomilovi Kvačalovi.

Pamiatku na učiteľskú rodinu Kvačalovú si Petrovčania predsa zachovali: malá ulička v strede Petrovca, kde žila táto rodina, dodnes nesie meno Kvačalova ulica.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde