XXV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti

Jubilejné XXV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach prebiehali minulý víkend

29
FOTO: www.uszz.sk

Ako trojnásobný víťaz detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči, 33-členný folklórny súbor Vločka Základnej školy Mladých pokolení z Kovačice sa zúčastnil na XXV. Južnoslovenských detských a mládežníckych folklórnych slávnostiach v Dulovciach.

Malí kovačickí folkloristi nás dôstojne reprezentovali, keďže majú za sebou ešte jeden veľký úspech – obsadili prvé miesto v kategórii nižších ročníkov na republikovej folklórnej prehliadke v Arandjelovci. Vločku nacvičuje choreografka Zuzana Petríková, ktorej pomáha kolegyňa Vierka Valovcová. Tanečníkov v Dulovciach sprevádzal 5-členný školský orchester pod vedením učiteľa hudobnej výchovy Jána Dišpitera.

FOTO: www.uszz.sk

Jubilejné XXV. Južnoslovenské detské a mládežnícke folklórne slávnosti v Dulovciach prebiehali minulý víkend, v piatok 28. júna a v sobotu 29. júna 2024. Festival sa konal pod záštitou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý je garantom vystúpení krajanských súborov zo zahraničia, predovšetkým zo štátov so slovenskými národnostnými menšinami.

Južnoslovenské slávnosti majú neoceniteľný význam pri zachovávaní tradícií medzi deťmi a mládežou. Dvojdňový pestrý program ponúkol vystúpenia s viac ako 300 mladými folkloristami z dvanástich súborov a z piatich krajín sveta: Chorvátska, Maďarska, Rumunska, Srbska a Veľkej Británie. Program sa uskutočnil v miestnom amfiteátri v spolupráci so Základnou školou v Dulovciach a Regionálnym osvetovým strediskom v Komárne.

Tieto slávnosti nielenže poskytujú priestor na umeleckú prezentáciu, ale aj prirodzeným spôsobom posilňujú vzťah k slovenskej kultúre a identite v mysliach priaznivcov ľudovej kultúry. Na tohtoročnom jubileu sa v Dulovciach zúčastnila aj pani Dagmar Repčeková, predsedkyňa ÚSŽZ.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde