Zápis ôsmakov do stredných škôl

Informácie k podaniu prihlášky na strednú školu

45
Foto: Canva

Väčšina rodičov ôsmakov, ktorí ukončili základnú školu, si už dobre preštudovali predbežné výsledky záverečnej skúšky a čakajú na uplynutie odvolacích lehôt, aby pomohli svojim deťom zapísať sa na správny odbor.

Vyplnenie zoznamu želaní je veľmi dôležitým krokom v celom procese ukončenia školy a malo by sa k nemu pristupovať veľmi opatrne, pretože do značnej miery rozhoduje o priebehu ďalšieho vzdelávania, teda o výbere budúceho povolania.

Len vypĺňanie zoznamu prianí je potrebné robiť racionálne, pretože všetky údaje z vyplnených zoznamov prianí sa zadávajú do programu ministerstva školstva, ktoré potom na základe ich úspešnosti prideľuje deti tam, kde je priestor, ako aj tzv. dopyt po týchto vzdelávacích profiloch.

Pri vypĺňaní zoznamu želaní

Vyplnenie zoznamu prianí prebieha elektronicky a priamo, po príchode do školy, počas celej stredy (26.6.) od 8.00 h do štvrtka (27.6.) do 15.00 hodiny.

Online zoznam prianí sa vypĺňa na portáli Moja stredná škola.

Promočný kalendár

18. júna: záverečná skúška – test zo srbského jazyka

19. júna: záverečná skúška – test z matematiky

20. júna: záverečná skúška – test z voliteľného predmetu

22. júna: predbežné výsledky maturít mladších ročníkov

22. jún: prijatie námietok proti predbežným výsledkom

25. jún: konečné výsledky maturít mladších ročníkov

26-27. jún: vyplnenie registračného zoznamu prianí

29. jún: Zverejnenie konečného zoznamu želaní

2. júl: oznámenie o rozdelení žiakov podľa škôl

2. júl: vyhlásenie voľných miest do druhého kola

2-3. júl: podanie prihlášky na zápis žiakov na stredné školy do prvého kola zápisu

4. júl: oznámenie o zostávajúcich voľných miestach po druhom prihlasovacom kole

4. júl: podanie prihlášky na zápis žiakov na stredné školy do 2. kola zápisu

Pokyny na vyplnenie zoznamu želaní

Je veľmi dôležité vyplniť zoznamy prianí podľa všetkých pravidiel, pretože na nesprávne vyplnené zoznamy sa nebude prihliadať, preto je možné, že dieťa nebude prijaté v prvom termíne zápisu. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť.

Formulár zoznamu želaní je možné zakúpiť v obchodoch „Prosvetni pregled“. Kúpte si viacero formulárov, aby ste mali zálohu, ak sa pri vypĺňaní pomýlite.

Kód vzdelávacieho profilu musí byť napísaný v latinčine tak, ako je to napísané v Konkurze na zápis na stredné školy. Nezabudnite skontrolovať správnosť zadaného kódu, pretože je to najdôležitejšia informácia na zozname želaní. Kód pozostáva z 11 znakov, t.j. písmen a číslic.

Názov školy sa zadáva do okienka vedľa kódu požadovaného vzdelávacieho profilu.

Názov vzdelávacieho profilu je dodatočnou informáciou potvrdzujúcou, že vzdelávací profil špecifikovaný kódom je požadovaný odbor danej strednej školy. Na zoznam želaní musí byť napísaný celý názov vzdelávacieho profilu tak, ako je napísaný v Konkurze.

Skontrolujte, či sa všetky tri položky, ktoré je potrebné zadať, zhodujú.

Vyplňte všetkých 20 položiek vzdelávacieho profilu. Na prvé miesto treba dať prvé želanie absolventa. Potom vám odporúčame uviesť ďalšie vzdelávacie profily, ktoré sú v škole podľa vášho prvého výberu. Je to dôležité, pretože je dôležité, aby sa dieťa zapísalo do školy, ktorú chce.

Zoraďte odbory podľa úrovne záujmu. To znamená, že ako zoznam pokračuje, záujem o odbory, na ktoré sa dieťa zapisujete, klesá. Je dôležité, aby ste v prvých niekoľkých veľkých odboroch napísali presne tie odbory, ktoré by ste najradšej navštevovali.

Jedinečný kód je číslo, ktoré dostal každý študent pred absolvovaním testov v rámci záverečnej skúšky. Tento jedinečný kód by sa mal zadať aj do zoznamu želaní v hornej časti. Nižšie je potrebné napísať názov základnej školy, ktorú ste absolvovali, ako aj miesto, kde sa základná škola nachádza.

Meno a priezvisko študenta, ako aj meno jedného z rodičov sú nevyhnutné údaje, ktoré je potrebné uviesť na zoznam želaní. Pre každý údaj je určené samostatné políčko.

Vyplnený zoznam želaní musí byť podpísaný jedným z rodičov. Preto je potrebné, aby žiaci prišli do školy s jedným z rodičov v deň vypĺňania zoznamu želania.

Poradie a bodovanie

Poradie pri zápise je založené na úspešnosti dosiahnutej v šiestom, siedmom a ôsmom ročníku, úspešnosti na záverečnej skúške a úspešnosti v súťažiach. Od 6., 7. a 8. ročníka môžu žiaci získať 60 bodov, za maturitu maximálne 40 bodov, čo znamená spolu maximálne 100 bodov.

Ak sa dieťa neprihlási na strednú školu v prvom kole, koná sa druhé a tretie kolo zápisu. V takom prípade ide dieťa do druhého alebo tretieho kola a počet získaných bodov nemá takmer žiadny vplyv na poradie, pretože deti sú zaradené tam, kde sú ešte voľné miesta na daný vzdelávací program.

Druhé a tretie kolo zápisu sa zvyčajne končí už v prvý júlový týždeň a až v auguste sa koná malá maturita pre študentov, ktorí ju z nejakého dôvodu nemohli absolvovať v riadnom termíne. Deti, ktoré budú v auguste maturovať, budú zaradené do škôl, kde sú miesta pre vzdelávacie profily, ktoré si vybrali na zozname želaní.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde