Žarko Petrović – Poznati građani opštine Bački Petrovac

60 godina od rođenja Žarka Petrovića

1159

BAČKI PETROVAC: Ove godine se navršava 60 godina od rođenja Žarka Petrovića, slavnog srpskog odbojkaša, koji je odrastao u Bačkom Magliću.


Žarko Petrović je rođen 1964. godine u Novom Sadu. Prvi put za njegovo ime se čulo kada je sa 18 godina igrao za Vojvodinu. U periodu dok je branio boje novosadskog kluba postao je i reprezentativac Srbije.

Žarko Petrović je 253 puta oblačio dres reprezentacije Jugoslavije. Sa reprezentacijom je osvojio bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996., evropsku bronzu u Atini 1995, zlatne medalje na Univerzijadi u Zagrebu 1987. i na Svetskom kupu u Japanu 1996. i srebro na Mediteranskim igrama u Atini. Sa Vojvodinom je četiri puta bio šampion države i dva puta pobednik nacionalnog kupa, a bio je u ekipi Vojvodine kada je 1983. godine osvojila treće mesto u Kupu evropskih kupova.

Godine 2019. u Magliću, gde je odrastao, svečano je otvoren Memorijalni park. Zahvaljujući angažmanu Opštine Bački Petrovac i Pokrajinskog sekretarijata za sport Vojvodine, u Memorijalnom parku je otkrivena spomen bista Žarka Petrovića.

Iste goine je odlukom odbornika opštine Bački Petrovac, jedna ulica u neposrednoj blizini Memorijalnog parka dobila ime „Žarko Petrović“.

U 2023. godini u amfiteatru SPC Vojvodina u Novom Sadu svečano je predstavljena knjiga „Žarko Petrović“, autora dr Velimira Šešuma, u izdanju OSS i OK Vojvodina. Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica među kojima su bile Žarkova supruga Vida i kćerka Sonja, te odbojkaški veterani, predstavnici klubova, saveza, istaknuti sportski radnici, predstavnici Opštine Bački Petrovac, Žaretovi prijatelji, mladi odbojkaši i mnogi drugi.

Žarko Petrović je preminuo 2. aprila 2007. posle kraće bolesti. Sahranjen je u Aleji velikana novosadskog Novog groblja.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde