Zašto Uskrs obeležavamo baš uz šarena jaja, čokolade i zeku?

Možda niste znali

1285

Svi znamo koje su tradicije obeležavanja Uskrsa vrlo česte – uskršnja jaja, Uskršnji zeka i čokolade. Ali, odakle potiču ove tradicije?


Zašto imamo uskršnja jaja?

Sve nas raduju šarena jaja za Uskrs, ali nekad davno – konzumiranje jaja nije bilo dozvoljeno tokom nedelje pre Uskrsa. Zato su su sva jaja položena te nedelje bila sačuvana i ukrašena, kako bi se od njih napravila jaja za Uskršnju nedelju, koja su zatim deci davana kao poklon. Ovo se do danas razvilo u tradiciju u kojoj mnogi ljudi uživaju.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Čokoladna jaja

Prva čokoladna jaja pojavila su se u Francuskoj i Nemačkoj u 19. veku, ali bila su gorka i tvrda.

Kako su se tehnike izrade čokolade poboljšavale, razvila su i se šuplja čokoladna jaja poput ovih danas. Ona su vrlo brzo postala popularna i ostala omiljena tradicija, kako kod dece, tako i kod svih ljubitelja čokolade i danas.


Pogledaj: Jaje čuvarkuća: Evo šta kažu narodni običaji


Uskršnji zeka

Zašto baš zečevi donose uskršnja jaja? Smatra se da je priča o Uskršnjem zecu postala uobičajena u 19. veku. Kunići su poznati po tome što uvek imaju puno podmlatka i velika legla, pa su baš zato postali simbol novog života. Legenda kaže da Uskršnji zeka polaže, ukrašava i sakriva jaja, koja su takođe simbol novog života. Ali da znate – zeka ne radi sav posao sam! U Švajcarskoj uskršnja jaja donosi ptica kukavica, a u nekim delovima Nemačke to radi lisica.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde