Žetva pšenice došla je pre otkupne cene

Najvažniji poljoprivredni posao uranio na vojvođanskim poljima

66

Na vojvođanskim poljima počela je žetva pšenice desetak dana ranije nego prošle godine. Prvi otkosi najavljuju dobar rod i kvalitet, a po starom običaju i ovoga puta paori će pričekiti na otkupnu cenu hlebnog žita.

Juče je bilo idealno vreme za žetvu, jer su velike vrućine koje prate žetvu izostale, a umereno oblačno vreme dobro došlo ratarima da žanju rane sorte pšenice.

U ataru sela Turija, u opštini Srbobran, pšenica je po prvim otkosima dobro rodila. Kiša joj više ne treba jer svaka nova padavina umanjiće prinose i kvalitet zrna.

30 dinara kilogram pšenice donosi zaradu ratarima.

24,9 dinara košta staro žito na Produktnoj berzi Novi Sad

Poljoprivrednik Saša Atanacković kazao je za Dnevnik da je zadovoljan i prinosom i kvalitetom hlebnog zrna, imajući u vidu sušni period koji je tokom zime i proleća pratio sazrevanje zrna i što nije zbog finansijskih mogućnosti mogao u potpunosti da primeni agrotehniku.

Kako je naveo, na njivama koje obrađuje ima različite prinose, od 5,5 do sedam tona po hektaru. – Imam žita više nego što sam očekivao i što je još važno, kvalitet zrna nije loš, hektolitarska masa se kreće od 79 do 81. Dobro sam prošao ove godine jer sam u suši i bez prevelike agortehnike dobio solidne prinose i dobar kvalitet zrna – istakao je Atanacković.

Dobro sam prošao ove godine jer sam u suši i bez prevelike agrotehnike dobio solidne prinose i dobar kvalitet zrna (ratar Saša Atanacković)

On će deo pšenice odmah prodati da bi podmirio dugovanja, a deo će držati na lageru u iščekivanju više cene. – Otkupljivači još nisu istakli po kojoj ceni će primati novi rod, ali se među ratarima priča da će kilogram žita koštati svega od 22 do 23 dinara, što je izuzetno niska cena. Ukoliko zaista bude ta cena u otkupu, poljoprivrednici će biti u minusu i verovatno i neće sejati pšenicu na jesen, jer su protekle dve godine zbog niskih cena primarnih poljoprivrednih proizvoda bili u minusu i nisu previše ulagali. Novi rod treba da košta najmanje 27,5 dinara sa PDV-om da bi se pokrili troškovi proizvodnje, a 30 dinara da bi imali minimalnu zaradu.

Po njegovoj računici, jutro žita sa uračunatom arendom koštalo ga je od 68.000 do 70.000 dinara sa osrednjim ulaganjima.

Imaćemo oko 3,1 milion tona

U ovoj žetvi rod pšenice skidaće se sa oko 625.000 hektara i očekuje se da ćemo je imati zbog suše samo od 4,7 do pet tona po hektaru, odnosno da će ovogodišnje pšenice biti malo iznad 3,1 milion tona, što je više nego dovoljno za domaće potrebe, pošto nam treba oko 1,7 miliona tona.

U novu žetvu ulazimo sa najmanje 1,5 miliona tona tržišnih viškova pšenice, pa ćemo za izvoz na strana tržišta, računajući ovogodišnji rod, imati najmanje 2,7 tona hlebnog zrana.

Na Produktnoj berzi Novi Sad juče je staro žito koštalo 22,7 dinara bez PDV-a, odnosno 24,9 dinara sa porezom na dodatu vrednost.

U ponudi je na novosadskoj Berzi prošle nedelje bio i novi rod pšenice za 24 dinara kilogram bez PDV-a, 26,4 dinara sa PDV-om, ali se nije trgovalo.

Poljoprivrednicima te cene ne odgovaraju. Kažu da novi rod treba da košta 30 dinara sa PDV-om da bi imali minimalnu zaradu.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde