Žiaci Gymnázia „Jána Kollára“ účinkovali v škole v prírode

Pod názvom Korene našej identity 2024, v penzióne Tále, Bystrá v Slovenskej republike

V dňoch 27. až 29. septembra 2024 sa pätnásťčlenná skupina žiakov Gymnázia „Jána Kollára“ so žiackym domovom v Báčskom Petrovci, pod vedením profesorky slovenského jazyka a literatúry Marty Pavčokovej, sa zúčastnila na škole v prírode pod názvom Korene našej identity. Táto výnimočná udalosť sa konala v penzióne Tále v Bystrej na Slovensku.


Podujatie organizovala Matica slovenská v Srbsku s finančnou podporou Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, pričom hlavnou poverenou osobou bola Ruženka Egyedová Baráneková, predsedníčka Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku. Škola v prírode sa niesla v duchu témy Priateľstvo a zodpovednosť, pričom osobitnú pozornosť venovala významným osobnostiam slovenského života.

Spolu s petrovskými stredoškolákmi sa na podujatí zúčastnilo aj 21 žiakov Slovenského gymnázia z Budapešti, ktorí boli pod sprievodom pani učiteľky Marcely Somody. Aj napriek tomu, že priaznivé počasie vydržalo iba prvé dva dni, všetky naplánované aktivity sa podarilo úspešne zrealizovať. Program bol bohatý a plný aktivít, ktoré prebiehali pod vedením animátorov Martiny Kádarovej – Matys a Richarda Nováka – Toryho.

Stredoškoláci mali možnosť zažiť jedinečné zážitky, či už počas vonkajších aktivít v tatranskej prírode, alebo vo vnútri penziónu. Žiaci boli rozdelení do zmiešaných skupín, kde sa pri rôznych úlohách snažili prejaviť svoju kreativitu, vynaliezavosť a tímovú spoluprácu. V rámci vyučovacích hodín, ktoré viedli Simona Husaníková, Katarína Kovačechová a Juraj Súdi ml, sa venovali významným postavám slovenskej histórie ako Juraj Jánošík, Ľudovít Štúr, Pavol Országh Hviezdoslav či Milan Rastislav Štefánik. Okrem toho sa učili spievať piesne rôznych žánrov a hrať na hudobných nástrojoch.

Podujatie obohatili aj herci z Potulného divadla J+T, Tomáš Pohorelec a Juraj Haviar, ktorí predviedli predstavenie Legenda (Jánošíkova?). Zaujímavé prednášky o Slovákoch v Maďarsku a ich organizáciách priniesli parlamentný hovorca slovenskej národnostnej menšiny v Maďarsku Anton Paulik a publicista Imrich Fuhl.

Jedným z najpamätnejších zážitkov bol adrenalínový splav Hrona a výlet na Bachledku, kde sa žiaci prešli po chodníku medzi korunami stromov. Taktiež navštívili Gymnázium Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici, kde si v rámci Mestskej hry zahrali o recept na slivkové suflé.

Na záver možno konštatovať, že naši stredoškoláci preukázali vysokú úroveň slovenského jazyka, vedomostí, ako aj zodpovednosti a kreativity. Škola v prírode Korene našej identity im poskytla nezabudnuteľné zážitky, na ktoré budú ešte dlho spomínať.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde