ZPVU – 15 rokov činnosti a výstava palanských umelcov

Na úvod sobotňajšej slávnosti prebiehalo krátke informovanie verejnosti a médií o práci v roku 2023 a o plánoch na rok 2024.

285
Foto: Hlas ľudu

V sobotu 17. februára Združenie petrovských výtvarných umelcov príležitostne oslávilo 15 rokov činnosti tohto združenia.


Na úvod sobotňajšej slávnosti prebiehalo krátke informovanie verejnosti a médií o práci v roku 2023 a o plánoch na rok 2024. Organizovaná bola aj oslava 15 rokov pôsobenia. Na záver večierka otvorili výstavu výtvarných umelcov z Báčskej Palanky zoskupených okolo Združenia Petra Tomića, za prítomnosti predstaviteľov združení umelcov z Kysáča, Tovariševa a Hložian.

Predsedníčka ZPVU Mária Struhárová v správe o činnosti v roku 2023 ozrejmila, že plán práce v úplnosti realizovali. Zorganizovali a účinkovali až na 9 výstavách. Boli to: samostatná výstava Anny Nosalovej (február), Veľkonočná výstava (marec), účasť na medzinárodnej výstave kraslíc v Nadlaku v Rumunsku (apríl), kolektívna výstava obrazov Petrovské pohľady 15 (máj, počas Dní Petrovca), výstava obrazov Čaro štetca 12 (august, počas SNS), výstava obrazov Petrovskí umelci Detve (júl), samostatná výstava obrazov Z Danielovej palety Daniela Kopčoka (október), účasť na výstave v Novom Sade – oblastná prehliadka obrazov (október), účasť na pokrajinskej výstave v Bečeji (november). Počas Dní Petrovca a SNS počas trvania jarmoku umenia pravidelne sa zapájajú do osláv maľovaním v parku Zuzky Medveďovej.

V septembri zorganizovali aj výtvarnícku dielňu Slovenský ornament pre deti, detský výtvarnícky tábor počas detského týždňa v októbri, školu kreslenia pre deti. Zúčastnili sa aj výtvarníckych táborov v Báči, Kulpíne, Kysáči, Hložanoch, Despotove, na Krajanskom dvore v Detve na Slovensku (6. – 9. júla), v auguste na detskom výtvarnom tábore v Rumunsku. ZPVU dostalo pozvanie do Kirchheim Unter Teck na Hoca festival a počas pobytu v Nemecku od 23. do 26. júna členky rokovali s predstaviteľmi výtvarníckeho združenia a dohodli sa o výmene výtvarných prác tamojších výtvarníkov, ktorých práce sa predstavia na výstave v ZPVU v auguste počas SNS.

V roku 2023 z rozpočtu Obce Báčsky Petrovec na činnosť dostali 60 000 din., z čoho 40 000 na činnosť a 20 000 na prácu s deťmi. Z NRSNM získali 90 000 din. na dva projekty, z Telenoru 100 000 din. pre detskú výtvarnú dielňu – Slovenský ornament, tiež z ÚSŽZ 3 500 eur (3 projekty) a z rozpočtu AP Vojvodiny dostali 40 000 din. na organizovanie tábora, maľovanie v Parku Zuzky Medvedovej.

Ani v aktuálnom roku nepoľavia s aktivitami. V podstate iba sa nadviažu na predchádzajúci rok a budú pokračovať v zachodených aktivitách a v usporadúvaní výstav. Prvá z nich bola uplynulú sobotu, a potom budú nasledovať v máji Petrovské pohľady 16 počas Dňa Petrovca, v auguste Čaro štetca 14, počas Slovenských národných slávností, účinkovanie na oblastnej a pokrajinskej výstave výtvarníkov.

Po prezentovaní správ a plánov otvorili výstavu prác členov Združenia výtvarných tvorcov Petra Tomića z Báčskej Palanky. O nainštalovanej expozícii výstavy a afinitách samotných autorov účastníkov 19. medzinárodného memoriálneho výtvarného tábora v Despotove Združenia výtvarných umelcov Petra Tomića z Báčskej Palanky sa zmienil výtvarný kritik Vladimír Valentík a hrou na flaute vernisáž spestrila Marta Milašinovićová.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde