50. Folklorni festival „Tancuj, tancuj…“

615
Izvor: Facebook

Folklorni festival „Tancuj, tancuj…“ održaće se ove godine 18. juna u Gložanu. 


Folklorni festival „Tancuj, tancuj…“ najmasovnija kulturna manifestacija Slovaka u AP Vojvodini – Republici Srbiji, nastao je na osnovu aktivnosti Kulturno-prosvetnog društva „Jednota“ i Mesne zajednice Gložan. Prvi festival održan je 05. aprila 1970. godine u Gložanu.

Cilj festivala jeste da doprinese očuvanju i unapređenju slovačkog folklora (igara, pesama, muzike i običaja), a na njemu učestvuju folklorni ansambli iz svih sredina gde živi slovačka nacionalna zajednica u AP Vojvodini, Republici Srbiji sa bezmalo 1500 učesnika. Uz njih učestvuju i gostujući ansambli iz Slovačke, Mađarske, Rumunije, Hrvatske i Češke.

Redovno učešće na festivalu uzimaju i renomirani ansambli koji prezentuju folklor većinskog naroda i nacionalnih zajednica sa ovih prostora, tako da u punoj meri doprinosi razvoju multikulturalnosti na ovim prostorima. Glavni sadržaj festivala su tri koncerta (dva koncerta folklornih grupa i koncert pevačkih grupa i orkestara). Koncerti festivala održavaju se u amfiteatru kapaciteta za više od 2500 gledalaca, koji se nalazi u sklopu obrazovno sportsko-kulturnog i turističkog centra u Gložanu i sali Doma kulture u Gložanu. Prateće manifestacije festivala su etno izložbe, likovne izložbe, prezentacija tradicionalne slovačke kuhinje i domaće radinosti.

Izvor: Facebook

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde