Preko 100 ekipa nadmetalo se u “kobasičarenju” u Bačkom Petrovcu

Bački Petrovac je u subotu bio epicentar dobre zabave i odlične klope

Foto: Dnevnik (Vanja Fifa)

BAČKI PETROVAC – Epicentar dobre zabave i odlične klope bio je na Međunarodnom festivalu kobasica „Klobasafest“ održanom u Bačkom Petrovcu.


A kako i ne bi, kada je već dobro poznato da se tradicionalno, na jednom mestu mogu naći domaće suvo meso, od slanine, pečenice i suvog vrata, preko slovačkog kulena, domaće sveže kobasice, do raznih vrsta slatkiša i domaćih kolača, uz domaća vina i rakije. U ponudi su se još našle razne vrste sireva, pa se tako našao štand sa hercegovačkim sirom i kajmakom iz mješine, dok se ovčiji paprikaš krčkao tik do njega.

U okviru manifestacije organizovana su i razna takmičenja, pa je tako snage u pravljenju i pečenju najbolje kobasice odmerilo preko 100 timova, mahom iz Srbije, ali bilo je takmičara i iz Slovenije, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Češke i Ukrajine. U takmičenju u prženju čvaraka učestvovalo je šest ekipa, dok su se četiri tima iz Srbije, Hrvatske, Slovačka nadmetala u pravljenju maslaca na bini.

– Iz godine u godinu, sve je više učesnika i posetilaca manifestacije, jer ako pogledamo unazad osam godina, imali smo svega deset prijavljenih ekipa, a danas je taj broj preko 100 – priča predsednica opštine Bački Petrovac Jasna Šproh. – Izuzetno sam ponosna što ovako čuvamo našu tradiciju i kulturu, s obzirom na to da je naš tradicionalni recept slovački kulen, koji je inače prepoznatljiv u svetu, te nam je i mnoga vrata otvorio. Zato je Bački Petrovac otvorio vrata svima koji žele da osete čari naše gastronomije, ali i budu deo atrakcije.

Kako kaže, osim takmičenja, iz Udruženja petrovačkih žena pravili su dobro poznati slovački svadbarski kupus, a preko 90 izlagača iznelo je šarenoliku paletu proizvoda. Očekivanja su da će osmi festival ugostiti preko 7.000 posetilaca.

Treba pomenuti i popularnu festivalsku tombolu, koja je koštala 100 dinara, a nagrade su bile vredne, te je između ostalog neki srećnik mogao da izvuče sedam dana zimovanja u Slovačkoj.

Pod otvorenim nebom, ekipe su pržile čvarke, a predsednica Udruženja petrovačkih žena Katarina Rašeta kazala je da svake godine učestvuju u takmičenju, obično sa dva kotla.

– Ove godine kuvamo i svadbarski kupus koji obično pravimo za slovačke svečanosti poput Dana Petrovca i slično – rekla je Rašeta. – Zanimljivo je to što kod nas, žene inače prave čvarke, dok je u srpskom narodu, kažu, taj posao rezervisan za muški pol. Pa na nama je da našu tradiciju poštujemo, te smo je i nastavile. Zato smo se prijavile baš na ovo takmičenje i svake godine dobijemo zlatnu medalju. Nadamo se da će tako biti i ove.

Unutar postavljenog šatora, preko 100 ekipa pripremalo je meso za kobasice, dok je sa bine muzički deo programa pokrenuo prisutne na đuskanje. Iz ekipe „Bratranci“ (braća od strica), Ivan Severini se pohvalio činjenicom da manifestacija iz godine u godinu samo raste, što mu pričinjava veliko zadovoljstvo. U ekipi ih je četvoro, a dolaze svake godine, pre svega da se dobro zabave i upoznaju nove ljude, pa i ako ne pobede, nije strašno.

– Svaka ekipa dobila je od organizatora deset kilograma svinjskog mesa, a začine smo mi doneli – priča Severini. – Za pravljenje je potrebno sat do sat i po vremena, odnosno prvo treba pripremiti meso, zatim dodati sve sastojke, od onih standardnih poput tucane crvene paprike, soli, kima i belog luka, do tajnog specijala, koji ne mogu da vam otkrijem. Za nas nije teško da napravimo kobasice, pošto to radim i kod kuće, za porodicu, pa sam se izveštio.

Iz rivalskog tima „Pavel Marčok“, sa nama je razgovarao Suhalj Franja iz Bačkog Petrovca, rekavši da mu je ovo prvo takmičenje i baš mu prija to veselje. Prijatna atmosfera, pozitivni ljudi, odlična klopa, uz muzičke zvuke ne može da ne prija. Ono što je najbitnije je, kaže, da se opuste i druže, važno je učestvovati, a pobeda ako i dođe, dobro je.

Ljiljana Jokanović došla je iz Novog Sada prvi put na festival, i to iz radoznalosti kako to izgleda jedan festival kobasica.

– Probali smo svašta nešto i ne znam šta mi je lepše, slovački kulen ili domaće kobasice, a te njihove štrudle sa orasima su mi omiljene – nabraja Jokanović. – Videla sam svašta nešto novo, kao što su slovačke nošnje, baš su lepe, a srela sam i neke neobične ljude. Sve u svemu, nisam zažalila što sam došla, lepo sam se provela.

Međunarodni festival kobasica „Klobasafest“ realizovan je u organizaciji pre svega Mesne zajednice i opštine Bački Petrovac, Turističke organizacije i komunalnog preduzeća „Komunalac“ iz Bačkog Petrovca.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde