Sezóna požiarov v plnom prúde – najčastejšou príčinou je ľudský faktor

Potrebné je aby sa ľudia v prírode správali zodpovedne a vedeli používať otvorený oheň

Đorđe Radulović zo Sektoru pre mimoriadne situácie Ministerstva vnútra Srbska dnes povedal, že sezóna požiarov je momentálne v plnom prúde kôli vysokým teplotám s tým, že najčastejšou príčinou požiarov je ľudský faktor.


Pre Tanjug upozornil, že je potrebné, aby sa ľudia v prírode správali zodpovedne a vedeli používať otvorený oheň, pretože v lesných komplexoch je veľa horľavého materiálu a vietor prispieva k šíreniu požiarov.

„Spaľovanie odpadkov a zvyškov rastlín je zakázané a trestné. Pre fyzické osoby je pokuta od 10 do 50 tisíc dinárov a pre právnické osoby od 300 tisíc do 1 milióna dinárov. Zakázané je zapáliť oheň v lese a 200 metrov na okraji lesa. Gril sa môže zapáliť len na vyznačených miestach,“ povedal Radulović.

Radulović zdôraznil, že v prípade požiaru je potrebné, aby osoba zavolala na číslo 193, vysvetlila kde sa nachádza, aká je situácia a poskytla všetky informácie, ktoré operátor požaduje, aby sa príslušníci hasičských a záchranných zložiek mohli tam dostať jednoducho a rýchlo.

„Sektor pre mimoriadne situácie neustále robí kampane aby nevznikali požiare. Myslím si, že sa nám podarilo pokročiť, ale je pred nami veľa práce,“ hovorí Radulović.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde