Cirkevníci a veriaci ECAV Levice navštívili i Báčsky Petrovec, Kysáč a Pivnicu

S 50-člennou posádkou zloženou z cirkevníkov, ale aj veriacich z iných zborov, členovia ECAV Levice sa vybrali na výlet do Srbska

Vo štvrtok 01. augusta, s 50-člennou posádkou zloženou z cirkevníkov, ale aj veriacich z iných zborov, členovia ECAV Levice sa vybrali na výlet do Srbska. Po približne deviatich hodinách cesty, dorazili do Báčskeho Petrovca, kde sa ubytovali a strávili pekné popoludnie.


Miestny veriaci ich privítali na svojich pravidelných večerných Službách Božích kde ich svojou kázňou Slova Božieho, poslúžil farár z Bátoviec – Ivan Klinko. Po Službách Božích si uctili pamiatku miestneho farára, ktorý dal postaviť pred 200 rokmi miestny kostol. Následne sme všetci spoločne presunuli do zborového domu na skvelú večeru, ktorú prichystali ochotné sestry.

Poobede 03. augusta sa presunuli do Kysáča, rodiska Bátovského brata farára Ivana Klinka. Tu ich opäť čakala prehliadka kostola a občerstvenie v zborovej miestnosti, kde sa zbližovali v družných rozhovoroch s bratmi a sestrami.

Poslednou zastávkou bola Pivnica. Tam sa ich farár po cca 20 rokoch stretol so svojim spolužiakom, ktorý je v Pivnici zborovým farárom. Tu sa opäť spoznali s históriu zboru a následne boli pozvaní na večeru, aby, podľa slov Pivnického farára, nepoodpadávali od únavy.

Tak ako výlet začali, tak ho aj ukončili, Službami Božími v Báčskom Petrovci spojenými aj s Večerou Pánovou. Tu si vyskúšali miestne zvyky spojené s nedeľnými Bohoslužbami.
Veľmi milou skúsenosťou bol spev ešte pred samotnými Službami Božími. Jeden pán cirkevník sa postavil, zahlásil číslo piesne, a všetci prítomní začali v kostole spievať danú pieseň. Páni farári, nevstupujú na úvod do kostola sami, ale sú nasledovaní svojou rodinou a zborovými štatutármi – dozorca, poddozorca a kostolník.

Brat kostolník až po príchode farára zapálil oltárne sviečky, a potom sa začali Služby. Služby Božie sa konali podľa obvyklého priebehu, ako ich poznáme u nás doma. Liturgovali pán farár Klinko (CZ Bátovce) a brat farár Vida (CZ Báčsky Petrovec). Kázňou Slova Božieho poslúžil brat farár Riecky (CZ Levice).

Večera Pánova bola o čosi iná ako ju poznajú v cirkevnom zbore ECAV Levice. Najprv ku nej pristúpili všetci muži a až potom mohli predstúpiť pred oltár ženy. Ďalšou zmenou bolo, že si tu ešte stále udržiavajú zvyk, že po prijatí rozhrešenia všetci prešli poza oltár.
Po Službách Božích a Večery Pánovej bol pre nich pripravený aj obed, pri ktorom si mohli ešte viac prehĺbiť známosti s domácimi veriacimi.

Členovia ECAV Levice ďakujú cirkevnému zboru Báčsky Petrovec za veľmi vrúcne prijatie a opateru. Takisto ďakujú všetkým cirkevným zborom, ktoré navštívili, že sa podieľali na ich spoznávacom výlete.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde