Pravo na subvencije će imati samo poljoprivrednici koji obrađuju svoje zemljište

Izmenom Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju

Foto: Canva

Ministarstvo poljoprivrede Srbije je saopštilo da priprema izmenu Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, da bi se dozvolio upis parcela u elektronski Registar poljoprivrednih gazdinstava.


To bi se radilo izjavom pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, overenom kod notara, kojom potpisnik garantuje da on obrađuje navedenu parcelu, što će inspekciji dokumentovati tokom provere te izjave, prenosi N1.

Cilj izmene Zakona je da pravo na podsticaje ostvare isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište obrađuju u svoje ime i za svoj račun.

Ovo znači da subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Ministarstvo je uz gore navedeno pozvalo poljoprivredne proizvođače, koji imaju informacije o zloupotrebama u vezi sa prijavom poljoprivrednog zemljišta, da informacije o tome dostave na elektronsku adresu: [email protected].

Svaka takva informacija, piše Ministarstvo, omogućava suzbijanje zloupotrebe, čime se ubrzava isplata subvencija onima koji imaju pravo na njih.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde