Festival Na krídlach piesní 2024 odznel v Báčskom Petrovci

V nedeľu (22.09.)

Foto: hl.rs

BÁČSKY PETROVEC – Štvrtý Festival slovenských populárnych piesní pre deti pod názvom Na krídlach piesní odznel v nedeľu (22.09.), v sieni Slovenského vojvodinského divadla. Z druhého pokusu ho zorganizoval Komorný zbor Musica viva v Báčskom Petrovci, uvádza Hlas ľudu.


Festival slovenských populárnych piesní pre deti Na krídlach piesní roku 2021 založila Mariena Stankovićová-Kriváková, dirigentka Komorného zboru Musica viva.

Tento festival nie je súťažného rázu, ale „má za cieľ vytvoriť priestor pre spevavé deti, ktoré nemajú často možnosť vystupovať na populárnu nôtu, lebo ostatné festivaly sú pre ľudový spev. Prvoradým zámerom podujatia je priviesť deti na javisko a sústavne ich pripravovať na verejné vystupovanie“. hovorí Mariena Stankovićová-Kriváková a zdôrazňuje, že festival je zameraný na to, aby sme propagovali zábavné pesničky našich domácich slovenských autorov, ale aj slovenských autorov zo zahraničia, tiež i pesničky, ktoré sú preložené do slovenského jazyka a sú zábavného žánru.

Na spomenutom nedeľňajšom programe odzneli piesne skladateľov Kvetoslavy Benkovej, Jána Kulíka, Samuela Kováča, Vladimíra Kováča, Emila Hulu, Jaroslava Glózika, Eleny Krošlákovej, Anny Čapandovej, Bohuslava Valašana, Maríny Kaňovej, Slovenky Benkovej, Juraja Súdiho ml., Juraja Súdiho, Ondreja Maglovského, Petra Henzelyho, Jána Ďuricu, Miroslavy Urbánkovej a Miroslava Zvaru, ktoré vznikli na texty Zoroslava Jesenského, Jána Kulíka, Samuela Kováča, Michala Ďugu, Ľudmily Podjavorinskej, Eleny Čepčekovej, Tomáša Janovica, Maríny Kaňovej, Slovenky Benkovej, Igora Otčenáša, Márie Žiakovej, Pavla Mučajiho, Petra Guldana, Anny Majerovej, Jána Cicku, Miroslavy Urbánkovej, Michala Kaňu a Kataríny Mosnákovej-Bagľašovej.

Diváci v hľadisku si tohto roku vypočuli 23 hudobných čísel. Spevákov a hudobníkov nacvičili Olivera Popadićová, Mariena Stankovićová-Kriváková, Anna Medveďová a Juraj Súdi. Orchester, ktorý sprevádzal mladých spevákov, tvorili Samuel Kováč, Ivan Galamboš a Vladimír Kováč, pričom odzneli aj hudobné nahrávky zo štúdia Ondreja Pavčoka a Željka Suchánka. Skladby upravili Samuel Kováč, Ivan Galamboš a Željko Suchánek.

Tohto roku účastníkmi programu boli mladí sólisti z Petrovca, Hložian, Selenče a Starej Pazovy. Na javisku sa striedali od najmladších po žiakov vyšších ročníkov základnej školy.

V programe vystupovali deti z Petrovca – skupina Perličky z Ymcárne, Maja Ponigerová, Zara Rakočevićová, Lilia Michaela Dítĕová, Lara Vindišová (Hložany), Timea Stupavská (Hložany), dueto Anna Zimová a Dária Očenášová, Petra Krošláková (Hložany), Nina Častvenová, Ema Povolná, Luna Vivien Dítĕová, Marienka Martinková, Petra Nôtová, Nina Vargová, Sara Stojkićová, Viktória Rojková, Katarína Martišová (Kysáč), Marína Tordajiová, Lucia Hodoličová, Lucia Kevenská, Alex Kríž (Selenča), Kristína Pavlovová (Selenča) a Lea Jašová (Stará Pazova).

Najmenších spevákov sprevádzala skupina Perličky a tých trochu starších spevácka skupina Základnej školy Jána Čajaka z Petrovca.

Účastníkom festivalu na záver udelili spomienkové diplomy a primerané darčeky. Koncert sa úspešne zorganizoval aj vďaka podpore sponzorov, ktorých spomenula moderátorka Viera Dorčová-Babiaková.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde