Tradícia nezahynie! (?) – hudba, spev, tanec a odev v systéme tradičnej kultúry

Školenie sa konalo minulý víkend v Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov

Foto: Danica Vŕbová

V Ústave pre kultúru vojvodinských Slovákov sa v minulý víkend konalo školenie Tradícia nezahynie – hudba, spev, tanec a odev v systéme tradičnej kultúry. Tretí ročník tohto školenia, adresovaného predovšetkým umeleckým vedúcim folklórnych súborov, speváckych skupín, tanečným a hudobným pedagógom, hudobníkom, spevákom, praktikantom, ale aj milovníkom tradičnej kultúry, organizovala Asociácia pre výskum kultúry Slovákov vo Vojvodine, ktorej sa v tomto projekte organizačne a finančne pridal aj ÚKVS.


Na začiatku tohto dvojdňového vzdelávacieho podujatia najprv prítomných privítali predstaviteľky spoluorganizátorov: Anna Medveďová st, predsedníčka AVKSV a Anna Speváková, riaditeľka ÚKVS. Po nich koncepciu a náplň odborných prednášok a dielní priblížila koordinátorka školenia Anna Medveďová ml.

Tento rok vzdelávanie v oblasti tradičnej kultúry bolo zamerané na hudobný folklór – prednášky o pramennom hudobnom materiály a o tom, ako s ním pracovať. Praktické workshopy boli orientované na analýzu zvukových nahrávok ľudových piesní a na prípravu speváckeho čísla – metodiku práce so speváckou skupinou alebo jednotlivcom. Veľká časť praktických workshopov bola venovaná aj detskému folklóru – jeho vývoju, špecifikám a metodike práce s deťmi, téme spoločných štýlotvorných znakov, jednotlivých typov tradičných tancov v Európe a interpretačných štýlových znakov na historickom území obývanom Slovákmi. Súčasťou tohto ročníka boli aj prednášky a praktické ukážky venované tradičnému odevu a jeho funkciám v minulosti, ako aj relevantnému využitiu tradičného odevu na scéne.

Lektormi školenia boli: etnochoreologička Mgr. art. Agáta Krausová, ArtD, etnomuzikologička Mgr. Alžbeta Lukáčová, PhD, etnologička Mgr. Anna Medveďová a etnológ Mgr. Patrik Rago. Cieľom tohto školenia je systematické vzdelávanie, ktoré má následne prispieť k vyššej kvalite tvorby a prezentácie folklórnych súborov a skupín, ako aj jednotlivcov, ktorí sa zaoberajú tradičnou kultúrou.

Prednášky, ale aj praktické ukážky a cvičenia prebiehali v uvoľnenej a družnej atmosfére a všetci účastníci prejavili záujem o pokračovanie podobných školení.

Ostavi odgovor

Molimo vas unesite komentar
Unesite vaše ime ovde